Zupa rakowa 1.doc

(20 KB) Pobierz
Zupa rakowa 1

Zupa rakowa 1
Podaje przepis z kuchni francuskiej na zupe rakowa (bisque d'ecrevisses)
12 raków
wloszczyzna
2 szklanki bialego wina
8 dkg czerstwej bulki
lyzka pasty pomidorowej
5 dkg masla
2 jajka
sól i pieprz do smaku
Dokladnie oczyszczone szczoteczka i oplukane raki wrzucamy do wrzacej osolonej wody (1,5 l ), w której gotowala sie wloszczyzna i gotujemy 10 minut. Ugotowane raki wyjmujemy, rozrywamy szyjki i szczypce. Usuwamy czarna kiszeczke. Mieso z szyjek odkladamy. Skorupki tluczemy w mozdzierzu lub mielimy. Ugotowana wloszczyzne i odcisnieta bulke przecieramy do wywaru, dodajemy mieso ze szczypiec, zmielone skorupki, wino i gotujemy na malym ogniu kilkanascie minut. Dodajemy maslo i paste pomidorowa. Zaciagamy zóltkami, wkladamy szyjki oraz doprawiamy sola i pieprzem.
p.s. gdy bylam mala, to babcia skorupki gotowala osobno z maslem, kolor robil sie czerwony, zbieralo sie gore i to bylo to "maslo rakowe", które dodawalo sie do zupy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin