Bulion z ryby.doc

(7 KB) Pobierz
Bulion z ryby

Bulion z ryby

 

Składniki na 4 porcje:

50 dag małych ryb (płotki, karasie)

marchewka (10 dag)

pietruszka (7 dag)

kawałek selera (4 dag)

biała część pora (4 dag)

duża cebula (12 dag)

białko (ewentualnie)

łka koperku

liść laurowy

8 ziarenek pieprzu

3 ziarenka ziela angielskiego

szczypta gałki muszkatołowej

pół łeczki cukru

l

pieprz

 

Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i dokładnie opłucz. Por oczyść i opłucz, cebulę obierz i przekrój na 4 części. Warzywa zalej wrzą posoloną wodą i gotuj 15 minut.

 

Teraz umyj ryby, oczyść je, opłucz i włóż do gotujących się warzyw. Dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie i gotuj jeszcze 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmij z ognia i przecedź wywar przez sito wyłone gazą. Na koniec przypraw gał muszkatołową, cukrem, pieprzem i solą.

 

Uwaga! Aby uzyskać całkowicie czysty wywar, musisz ubić pianę z białka, wymieszać z zupą, zagotować i ponownie przecedzić.

 

Bulion podawaj posypany koperkiem, ze słonymi paluszkami, diablotkami, pulpetami z ryby lub pierogiem albo kulebiakiem z rybą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin