Boston Fish chowder1,2 kg dorsza25 deko bekonu pokrajanego w kawalki30 dkg ziemniakow3 cebule posiekanelyzka makiszklanka mlekalisc bobkowyszczypta tymiankusol, pieprz do smaku Dorsza filetujemy. Czyste mieso krajemy na male kawalki, odpady (skore, kregoslup, glowy) zalewym 1/2 l. wody, dodajemy cala cebule, lisc bobkowy, sol i pieprz, gotujemy 20 min. i odcedzamy.Bekon podsmazamy i dodajemy do niego 2 posiekane cebule, ktore krotko smazymy, tylko do zeszklenia.Wystudzonym wywarem z ryby roprowadzamy make, wlewamy to do podsmazonej cebuli, do tego dodajemy ziemniaki, gotujemy az beda miekkie.Dodajemy kawalki dorzsza i jeszcze gotujemy 20 min. Nastepnie dodajemy mleko i przyprawy i jeszcze chwile gotujemy.Smacznego
jabolek67