· 550 g pieczarek ładnych o średniej wielkości umytych i obranych
· 1 kostka Rosół wołowy KNORR
· 400 ml wody
· 2 łyżki margaryny Rama
· 330 ml śmietany 36 procent
· 50 ml białego wina wytrawnego
· szczypta gałki muszkatołowej startej na tarce
· liście pietruszki do ozdoby
· sól i pieprz
1. Wstaw w garnku 400 ml wody. Będziesz w nim robił rosół wołowy.
2. Posiekaj pieczarki w plasterki.
3. Włóż do drugiego garnka margarynę, gdy się całkowicie rozpuści, dodaj do garnka pieczarki. Aby się szybciej podsmażyły dodaj do nich sól. Powinny się smażyć około 4 minut.
4. Do garnka z wodą włóż kostkę rosół wołowy knorr i gotuj przez 1 minutę. Następnie wyłącz ogień.
5. Wlej rosół do garnka z pieczarkami. Następnie dodaj śmietany i obniż ogień na minimum. Gotuj tak całość przez 10 minut.
6. Teraz zmiksuj zupę przy pomocy twistera. Zrobi się piękny krem pieczarkowy.
7. Dolej do kremu białe wino i dobrze wymieszaj. Pamiętaj, że wino dodaje się po zmiksowaniu zupy na krem, nie wcześniej!
8. Dodaj sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową.
9. Ozdób krem liśćmi pietruszki.
jabolek67