Paryska zupa pieczarkowa.doc

(115 KB) Pobierz
Paryska zupa pieczarkowa

Paryska zupa pieczarkowa

składniki

·         550 g pieczarek ładnych o średniej wielkości umytych i obranych

·         1 kostka Rosół wołowy KNORR

·         400 ml wody

·         2 łyżki margaryny Rama

·         330 ml śmietany 36 procent

·         50 ml białego wina wytrawnego

·         szczypta gałki muszkatołowej startej na tarce

·         liście pietruszki do ozdoby

·         sól i pieprz

Sposób przygotowania

1.     Wstaw w garnku 400 ml wody. Będziesz w nim robił rosół wołowy.

2.     Posiekaj pieczarki w plasterki.

3.     Włóż do drugiego garnka margarynę, gdy się całkowicie rozpuści, dodaj do garnka pieczarki. Aby się szybciej podsmażyły dodaj do nich sól. Powinny się smażyć około 4 minut.

4.     Do garnka z wodą włóż kostkę rosół wołowy knorr i gotuj przez 1 minutę. Następnie wyłącz ogień.

5.     Wlej rosół do garnka z pieczarkami. Następnie dodaj śmietany i obniż ogień na minimum. Gotuj tak całość przez 10 minut.

6.     Teraz zmiksuj zupę przy pomocy twistera. Zrobi się piękny krem pieczarkowy.

7.     Dolej do kremu białe wino i dobrze wymieszaj. Pamiętaj, że wino dodaje się po zmiksowaniu zupy na krem, nie wcześniej!

8.     Dodaj sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową.

9.     Ozdób krem liśćmi pietruszki.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin