Zupa jogurtowa z pulpecikami z kuryPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.1,2 l rosolu,120 g ugotowanej kury,1 cebula,30 g ugotowanego ryzu,1 jajko,1 zoltko,1 lyzeczka sproszkowanej miety,5 lyzek posiekanej zielonej pietruszki,300 ml naturalnego jogurtu,sol, pieprz.1. Rosol przelac do duzego garnka. Zakryc i powoli doprowadzic do wrzenia.2. Przygotowac pulpeciki z kury. Zemlec w maszynce kure i cebule. Przelozyc domiski i dobrze wymieszac z ryzem. Jajko ubic i powoli, ciagle mieszajac,wlewac do miski. Jesli masa nie jest wystarczajaco gesta, dodac tarta bulke,a nastepnie wymieszac z mieta, sola i pieprzem.3. Posypac tace posiekana pietruszka. Uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego i obtaczac w pietruszce.4. Na 15 min. przed podaniem zupy, zanurzyc kulki w gotujacym sie rosole. Gotowac przez 15 min.5. Kulki ostroznie przelozyc do wazy. Jogurt z zoltkiem ubic w misce, a nastepnie ciagle mieszajac, dolewac po lyzeczce goracego rosolu. Polaczyc z resztarosolu w garnku. Lekko podgrzac, uwazajac aby sie jogurt nie scial. Kulkim wwazie zalac rosolem i od razu podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 34.
jabolek67