· 2 kostki rosołowe Knorr
· 2 litry wody
· 1 słoiczek przecieru ogórkowego można kupić gotowy
· 2 -3 ziemniaki zależy od wielkości
· 1 średnią marchew
· 1 średnią pietruszkę
· 1 małą seler
· pół pęczka natki pietruszki
· kawałek pora białą część
· sól, pieprz
· 100 mil śmietanki do zup
1. Obrane ziemniaki i por kroimy na drobną kostkę. Resztę warzyw czyścimy, obieramy, płuczemy a następnie trzemy na tarce o grubych otworach.
2. zagotowujemy wodę, wrzucamy kostki rosołowe ziemniaki i por oraz starte warzywa.
3. gotujemy do miękkości warzyw, wsypujemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
4. wlewamy śmietankę.
5. zupę można też zrobić bez śmietanki.
6. moje dzieci lubią dość gęstą i ze śmietanką , więc do śmietanki dodaję 2-3 łyżeczki mąki rozmieszam i wlewam do zupy ,zagotowuję :)
jabolek67