Kwaśnica 2.doc

(6 KB) Pobierz
Kwaœnica

Kwaśnica

 

Składniki na 6 porcji:

50 dag kiszonej kapusty

szklanka soku z kiszonej kapusty

2 łki oleju

oszczyzna

liść laurowy

po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu

duża cebula

10 dag suszonych grzybów

1-2 ząbki czosnku

l, pieprz

 

Umyte suszone grzyby zalej przegotowaną wodą (2 szklanki), zostaw na noc, następnego dnia ugotuj. Obranąoszczyznę i przyprawy zalej 2 szklankami gorącej wody, gotuj na niewielkim ogniu około 30 minut, odcedź (warzywa wykorzystaj do sałatki).

 

Kapustę posiekaj, obraną cebulę drobno pokrój. W rondlu rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj kapustę i chwilę smaż mieszając. Teraz wlej wywar z warzyw, sok z kapusty i wywar z grzybów. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na małym ogniu, dodając pokrojone w paseczki grzyby, a pod koniec - roztarty z solą czosnek. Dopraw do smaku pieprzem. Podawaj z ziemniakami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin