Kwaśnica
Składniki na 6 porcji:
50 dag kiszonej kapusty
szklanka soku z kiszonej kapusty
2 łyżki oleju
włoszczyzna
liść laurowy
po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
duża cebula
10 dag suszonych grzybów
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Umyte suszone grzyby zalej przegotowaną wodą (2 szklanki), zostaw na noc, następnego dnia ugotuj. Obraną włoszczyznę i przyprawy zalej 2 szklankami gorącej wody, gotuj na niewielkim ogniu około 30 minut, odcedź (warzywa wykorzystaj do sałatki).
Kapustę posiekaj, obraną cebulę drobno pokrój. W rondlu rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj kapustę i chwilę smaż mieszając. Teraz wlej wywar z warzyw, sok z kapusty i wywar z grzybów. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na małym ogniu, dodając pokrojone w paseczki grzyby, a pod koniec - roztarty z solą czosnek. Dopraw do smaku pieprzem. Podawaj z ziemniakami.
jabolek67