Krupnik z fasolą
Składniki na 4 porcje:
pół szklanki białej drobnej fasoli
pół szklanki ciecierzycy
4 łyżki pęczaku
szklanka mleka
2 marchewki
pół selera
2 cebule
4 pomidory
5 ziemniaków
łyżeczka smalcu
ziele angielskie
liść laurowy
tymianek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Fasolę i ciecierzycę umyj, a potem zalej letnią wodą. Odstaw na 4 godziny.
Marchewkę, seler i cebulę obierz i umyj, następnie pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Fasolę odcedź. Zalej świeżą wodą i gotuj 40 minut. Po 20 minutach wrzuć do zupy obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy. Po następnych 10 minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Kaszę wypłucz i zalej szklanką zimnej wody i mleka. Teraz dodaj masło. Gotuj jeszcze 20 minut i dodaj do zupy.
Pomidory sparz, obierz i razem z obranym czosnkiem pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym smalcu, dodaj do zupy i chwilę pogotuj.
Na koniec zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i rozlej na talerze.
jabolek67