Krupnik z fasolą.doc

(7 KB) Pobierz
Krupnik z fasol¹

Krupnik z fasolą

 

Składniki na  4 porcje:

pół szklanki białej drobnej fasoli

pół szklanki ciecierzycy

4 łki pęczaku

szklanka mleka

2 marchewki

pół selera

2 cebule

4 pomidory

5 ziemniaków

łeczka smalcu

ziele angielskie

liść laurowy

tymianek

2 ząbki czosnku

l

pieprz

 

Fasolę i ciecierzycę umyj, a potem zalej letnią wodą. Odstaw na 4 godziny.

 

Marchewkę, seler i cebulę obierz i umyj, następnie pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.

 

Fasolę odcedź. Zalej świeżą wodą i gotuj 40 minut. Po 20 minutach wrzuć do zupy obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy. Po następnych 10 minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.

 

Kaszę wypłucz i zalej szklanką zimnej wody i mleka. Teraz dodaj masło. Gotuj jeszcze 20 minut i dodaj do zupy.

 

Pomidory sparz, obierz i razem z obranym czosnkiem pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym smalcu, dodaj do zupy i chwilę pogotuj.

 

Na koniec zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i rozlej na talerze.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin