Krupnik po polsku
Przygotowanie: około 3 godzinTrudność: łatweSkładniki na 4 porcje
•
0,5 kg mięsa wołowego na rosół
włoszczyzna
kilka suszonych grzybków
sól
20 dag kaszy perłowej
0,5 łyżki masła
siekana natka pietruszki
Etapy przygotowania
1.
Mięso umyć w zimnej wodzie. Włożyć do garnka, dodać włoszczyznę i suszone grzybki. Zalać 1,5 litra zimnej wody. Ugotować rosół.
2.
W osobnym garnku ugotować kaszę. Gdy będzie już miękka dodać 0,5 łyżki masła i dobrze rozmieszać. Zalać rosołem, wymieszać i zagotować. Posolić do smaku.
3.
Mięso z rosołu pokroić na kawałki, rozłożyć na talersze. Zalać rosołem z kaszą, posypać posiekana natką pietruszki. Podawać z białym pieczywem.
jabolek67