Zupa kokosowa z kurczakiem
Składniki:
500 g fieltu z piersi kurczaka200 ml bulionu drobiowego2 małe puszki mleczka kokosowego (ok. 350ml)1 duża ostra papryczka, drobno pokrojona2-3 ząbki czosnku1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru (lub suszonego)2 łyżki świeżo posiekanej kolendry4-5 łyżek soku z limetki4 łyżki tajskiej zielonej pasty curry (opcjonalnie)2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)szczypta kurkumysól pieprzolej roślinny
Opis przygotowania:
Kurczaka pokroić w cienkie, małe kawałki (paski). W garnku lub woku rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczka razem z posiekanym czosnkiem, papryczką i imbirem przez około 3 minuty, aż delikatnie się zrumienią. Dodać sok z limetki, mleczko kokosowe, bulion i zagotować. Gotować przez 4-5 minut, często mieszając. W międzyczasie dodać drobno posiekną kolendrę, kurkumę, sos rybny i pastę curry. Doprawić do smaku pieprzem i ew. solą. Podawać na ciepło.
jabolek67