Zupa kokosowa z kurczakiem.doc

(175 KB) Pobierz
Zupa kokosowa z kurczakiem

Zupa kokosowa z kurczakiem

 

 

Składniki:

500 g fieltu z piersi kurczaka
200 ml bulionu drobiowego
2 małe puszki mleczka kokosowego (ok. 350ml)
1 duża ostra papryczka, drobno pokrojona
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru (lub suszonego)
2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
4-5 łyżek soku z limetki
4 łyżki tajskiej zielonej pasty curry (opcjonalnie)
2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
szczypta kurkumy
sól
pieprz
olej roślinny

 

 

Opis przygotowania:

 

Kurczaka pokroić w cienkie, małe kawałki (paski). W garnku lub woku rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczka razem z posiekanym czosnkiem, papryczką i imbirem przez około 3 minuty, aż delikatnie się zrumienią. Dodać sok z limetki, mleczko kokosowe, bulion i zagotować. Gotować przez 4-5 minut, często mieszając. W międzyczasie dodać drobno posiekną kolendrę, kurkumę, sos rybny i pastę curry. Doprawić do smaku pieprzem i ew. solą. Podawać na ciepło.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin