Zupa kalafiorowa 150 dag kalafiora,25 dag włoszczyzny,1 3/4 l wody,1/4 l mleka,2 dag tłuszczu,3 dag mąki,sól,1-2 żółtka,1 łyżka siekanego koperku.Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą,dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar. Kalafior obraćz zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki.Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnegomleka. Zagotować. Połączyć z żółtkami rozmąconymi zmlekiem, osolić, dodać siekany koperek. Podawać z grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym. Zupękalafiorową można przyrządzić na wywarze z kości.Zamiast mąką z mlekiem, można podprawić zupę zasmażką lub śmietaną.
jabolek67