Zupa grzybowa czysta5 dag suszonych grzybów, najlepiej borowików, 1 duża porcja włoszczyzny 1 łyżka masła, 10 ziaren czarnego pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego,2 listki laurowe, 1-2 łyżesźki świeżego soku z cytryny, sól Grzyby starannie umyć, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu 30-40 minut do miękkości. Następnie wyjąć je z wywaru, ostudzić i pokroić w cienkie paseczki. Włoszcźyznę obrać, umyć, pokroić w paseczki, podsmażyć na maśle, zalać 2 litrami wody, dodać listki, pieprź i ziele. Gotować ok. 30 minut, a potem przecedzić, połączyć z wywarem z grzybów, i pokrojonymi borowikami oraz doprawić sokiem z cytryny i solą. Podawać z pasztecikami lub grzankami.
jabolek67