Flaki zapiekane ze śmietaną i skrzydełkami.doc

(7 KB) Pobierz
Flaki zapiekane ze œmietan¹ i skrzyde³kami

Flaki zapiekane ze śmietaną i skrzydełkami

 

Składniki na 4 porcje:

60 dag mrożonych flaków

łka mąki

4 łki śmietany

pietruszka

marchewka

1/4 selera

4 skrzydełka kurczaka

10 dag sera gouda

4 kromki bułki

majeranek

imbir

gałka muszkatołowa

2 łki masła

l

pieprz

 

Skrzydełka umyj, zalej 1 litrem zimnej wody i posól, po czym ugotuj w ciągu 25 minut.

 

Warzywa obierz, umyj, pokrój w słupki, razem z flakami dodaj do skrzydełek, przypraw pieprzem, majerankiem, gał i imbirem. Gotuj bez przykrycia 20 minut i wyjmij skrzydełka. Z łki masła i mąki zrób zasmaż, dodaj do flaków i zagotuj.

 

Kromki bułki posmaruj resztą masła. Flaki przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj kromkami bułki, polej śmietaną, posyp serem, oprósz solą i pieprzem. Zapiecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.

 

Amatorom pikantniejszych potraw flaki bę smakowały z dekoracją w postaci paseczków z czerwonej papryki lub kilku suszonych ostrych papryczek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin