Australijska zupa dyniowa
Składniki:
70 dag dyni
cebula
łyżeczka soli
500 ml mleka
łyżeczka cukru
łyżeczka łagodnej przyprawy curry
gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo zmielona)
10 dag makaronu
pół pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Dynię umyć, obrać ze skóry, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Pokrojoną dynię razem z posiekaną cebulą włożyć do garnka, oprószyć solą, podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut, aż dynia będzie miękka. Odstawić do ostudzenia, a następnie zmiksować razem z mlekiem. Przelać ponownie do garnka, wsypać cukier, curry oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Zupę zagotować na ostrym ogniu, a następnie podgrzewać 5 minut na bardzo małym ogniu. Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć. Zupę nalać na talerze, posypać opłukaną, otrzepaną z wody i posiekaną natką pietruszki. Na osobnym talerzu podać ugotowany makaron. Na przyjęciu możesz tę zupę podać w wydrążonej dyni. Świetnym dodatkiem jest makaron sojowy lub ryżowy.
Nasze rady:
Zupa będzie jeszcze zdrowsza, a jej smak oryginalniejszy, jeśli po nałożeniu do talerzy posypiesz ją posiekanymi nasionami dyni (możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni). Zupę można zamrozić.
Danie na: 4 osoby
Jedna porcja zawiera: 210 kcal
Czas przygotowania: 35 min
jabolek67