Australijska zupa dyniowa.doc

(49 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem



Australijska zupa dyniowa

 

Składniki:

 

70 dag dyni

cebula

łyżeczka soli

500 ml mleka

łyżeczka cukru

łyżeczka łagodnej przyprawy curry

gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo zmielona)

10 dag makaronu

pół pęczka natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:

 

Dynię umyć, obrać ze skóry, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Pokrojoną dynię razem z posiekaną cebulą włożyć do garnka, oprószyć solą, podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut, aż dynia będzie miękka. Odstawić do ostudzenia, a następnie zmiksować razem z mlekiem. Przelać ponownie do garnka, wsypać cukier, curry oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Zupę zagotować na ostrym ogniu, a następnie podgrzewać 5 minut na bardzo małym ogniu. Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć. Zupę nalać na talerze, posypać opłukaną, otrzepaną z wody i posiekaną natką pietruszki. Na osobnym talerzu podać ugotowany makaron. Na przyjęciu możesz tę zupę podać w wydrążonej dyni. Świetnym dodatkiem jest makaron sojowy lub ryżowy.

 

Nasze rady:

 

Zupa będzie jeszcze zdrowsza, a jej smak oryginalniejszy, jeśli po nałożeniu do talerzy posypiesz ją posiekanymi nasionami dyni (możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni). Zupę można zamrozić.

 

Danie na: 4 osoby

Jedna porcja zawiera: 210 kcal

Czas przygotowania: 35 min

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin