Chłodnik z ogórków.doc

(6 KB) Pobierz
Ch³odnik z ogórków

Chłodnik z ogórków

 

Składniki na 4 porcje:

pół kg świeżych ogórków

5 ząbków czosnku

5 szalotek

kieliszek wytrawnego białego wina (ewentualnie)

2 szklanki mleka

szklanka jogurtu

skórka i sok z połowy cytryny

2 łki drobno pokrojonego koperku

l

biały pieprz

 

Czosnek obierz, rozetrzyj z połową łeczki soli. Szalotki obierz, rozetrzyj i dodaj do pasty czosnkowej. Wino, mleko i jogurt ubij w garnku i połącz z pastą czosnkowo-cebulową.

 

Przygotuj ogórki: umyj je, obierz, jeden pokrój w cienkie plastry, pozostałe zetrzyj na tarce i włóż do zupy. Dodaj startą skórkę i sok z cytryny.

 

Chłodnik przypraw solą i pieprzem, po czym rozlej na talerze, przybierz plastrami ogórka i posyp koperkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin