Chłodnik chilijski.doc

(6 KB) Pobierz
Ch³odnik chilijski

Chłodnik chilijski

 

Składniki:

4 ząbki czosnku

2 łki oleju

pół łeczki pieprzu cayenne

łka soku z cytryny

4 łki posiekanych migdałów

mały melon

3 szklanki wody

8-10 kostek zamrożonego soku ananasowego

l

 

Mocno schłodzony melon przetnij na pół, odrzuć pestki i delikatnie wydrąż miąższ. Z połowy miąższu powycinaj łeczką kulki (lub pokrój go w niewielką kostkę) i w przykrytej salaterce wstaw do lodówki. Pozostały miąższ włóż do rondla, wlej 3 szklanki przegotowanej wody, obgotuj pod przykryciem przez około 15 minut na niewielkim ogniu, a następnie przetrzyj przez sito i odstaw do schłodzenia.

 

Drobniutko posiekany czosnek utrzyj z solą, pieprzem cayenne i olejem oraz sokiem z cytryny na gładką, jednolitą masę, dokładnie wymieszaj z przetartym melonem i posiekanymi migdałami, i pod przykryciem wstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce.

 

Gotowy chłodnik przelej do wazy, wrzuć kulki z melona i kostki zamrożonego soku ananasowego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin