Wywar z łososia.doc

(6 KB) Pobierz
Wywar z ³ososia

Wywar z łososia

 

Składniki na 8 porcji:

4 łby łososia

2 cebule

bek czosnku

por

marchewka

pietruszka

po pół bulwy fenkuła  i selera

czek koperku

sok i skórka otarta z cytryny

2 gałązki świeżego tymianku

surowe białko

l, pieprz

 

Umyte łby natrzyj mocno solą, zostaw na kilkanaście minut i usuń oczy. Zagotuj 3 litry wody, dodaj do niej cebulę, czosnek, obrane warzywa, koperek, tymianek, pieprz, sok i skórkę z cytryny. Gotuj pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu, po czym włóż łby, a gotuj następne 20-25 minut. Zostaw je w wywarze, aby ostygły, a później wyjmij, zaś wywar lekko odparuj, przecedź go i ponownie zagotuj.

 

Teraz wlej surowe białko, mieszając doprowadź do wrzenia i jeszcze raz przecedź wywar przez gęste sito. Obierz łby z mięsa (a jest go dużo!) - możesz je wykorzystać do rozmaitych dań.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin