Bulion z warzywami
Składniki:
2 marchewki średni seler
4 suszone grzyby
4 dymki 2 gałązki natki
2 tyżki oleju sezamowego
lub sojowego
sos sojowy kostka bulionu
warzywnego sól
Przygotowanie:
Grzyby opłukać, zalać letnią wodą, odstawić na godzinę. Marchewkę i seler obrać, umyć. Dymkę umyć, białą część razem z marchewką i selerem pokroić w stupki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie zalać 4 szklankami zimnej wody. Dodać osaczone grzyby.
Wrzucić kostkę bulionową i gotować pod przykryciem. •Warzywa delikatnie wyjąć, osaczyć. Ułożyć w 4 „pakunki". Każdy przewiązać szczypiorem od dymki. Ułożyć na talerzu. Zupę doprawić sosem sojowym i ewentualnie solą. Zalać nią warzywa. Udekorować listkami natki.
Porcja: 126 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Smażenie i gotowanie: 25 minut
Dla 4 osób
jabolek67