Barszcz małorosyjski.doc

(19 KB) Pobierz
Barszcz małorosyjski

Barszcz małorosyjski
1/2 kg wieprzowiny lub golonki lub kiełbasy,
włoszczyzna
1/2 główki kapusty,
6 ziemniaków,
3/4 szklanki soku pomidorowego,
sól, pieprz,
listek laurowy,
zielenina

Ugotować poprzedniego dnia mięso, obrać z kości, pokroić w kostkę. Do wywaru włożyć poszatkowaną włoszczyznę i kapustę, gotować 15 min. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pieprz, listek laurowy i gotować dalsze 15 min. Gdy jarzyny dostatecznie zmiękną, należy wlać sok pomidorowy, dodać pokrojone mięso i utrzymywać zupę jeszcze przez chwilę na ogniu już nie gotując. Przed podaniem doprawić do smaku, wsypać zieleninę. Barszcz można zaprawić zasmażką z mąki i tłuszczu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin