BOTWINK1.doc

(21 KB) Pobierz
BOTWINKA

BOTWINKA
Na 2 l wody : ok. 1/2 kg chudych kości (porcja rosołowa z kurczaka, kości od schabu), 1 marchewka, 3 średnie ziemniaki (jak młode to 6-7 całkiem małych), 1 pietruszka, spory pęczek botwiny, po 1 pęczku koperku, szczypioru i natki pietruszki, 3 jajka, 1/2 szklanki śmietany, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz.
Kości i mięso opłukać, zalać zimną wodą w garnku i zagotować. Po chwili gotowania dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Obrane ziemniaki pokroić w dość duże kawałki (młode zostawić w całości lub tylko w ćwiartkach), dorzucić do zupy, osolić. Botwinkę i zieleninę umyć, drobno posiekać. Gdy ziemniaki prawie miękkie, dorzucić botwinę i zieleninę. Gotować jeszcze ok. 8-10 minut. Zabielić śmietaną. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do zupy.
Wybornym dodatkiem jest świeży chleb pszenny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin