MATERIAŁY NA KOŁO.doc

(58 KB) Pobierz
IZOLACJA Z GLEBY:

IZOLACJA Z GLEBY:

a.       Bezpośrednia:

-          pobieramy kilka próbek z różnych miejsc odległych od siebie o 5-6 metrów

-          indywidualne próby umieszczamy w pojemnikach oddychających

-          w laboratorium próby indywidualne łączymy w próbę zbiorczą

-          dokładnie mieszamy

-          izolacja jedną z następujących metod:

o        wykładanie drobiny gleby na pożywkę w centrum płytki Petriego

o        przemywanie próby gleby wodą i izolacja z zawiesiny komórkowej lub zarodnikowo-strzępkowej

o        rozcieńczanie próby gleby i izolacja z mieszaniny rozcieńczalnika (woda, 1% agar lub olej mineralny w stosunku 1:10) i gleby (sterylny piasek kwarcowy)

b.      Pośrednia:

-          umieszczanie w glebie pułapek organicznych lub roślin pułapkowych

-          izolowanie z pułapek zasiedlających je mikroorganizmów

-          pułapki mogą być wprowadzane w rurkach szklanych lub metalowych z otworami bocznymi, przez które dochodzi do kolonizacji

-          stosujemy w przypadku prób organicznych

 

IZOLACJA Z ROŚLINY

-          pobieramy fragment rośliny z częścią chorą i zdrową

-          przepłukujemy

-          sterylizujemy 96% alkoholem

-          płuczemy w wodzie destylowanej

-          suszymy między warstwami wyjałowionej bibułki w ciepłym powietrzu

-          dzielimy na inocula

-          wykładamy na pożywkę

-          inkubacja 5-10 dni

-          wyhodowane kolonie przeszczepiamy na skosy

 

IZOLACJA Z POWIETRZA

Metoda sedymentacji Kocha – polega na wyeksponowaniu płytki Petriego z pożywką w środowisku, które chcemy zbadać. Drobnoustroje ze środowiska będą opadały na płytkę, a po odstawieniu do inkubacji wytworzą się kolonie. Minimalny czas ekspozycji to 10 min, maksymalny – 60 min. Czas ekspozycji zależy od zanieczyszczenia i intensywności ruchu powietrza.

 

CFU (colony forming units) – liczba kolonii na płytce w określonej ilości zawiesiny

CFU = liczba kolonii * stopień rozcieńczenia * objętość próbki

 

KOMORA THOMA – szklana płytka z 2 wgłębieniami (głębokość 0,1 mm) i naniesioną siatką podzieloną na 16 dużych kwadratów o powierzchni 1/400 mm2. Każdy z tych kwadratów składa się z 16 małych kwadracików o boku 0,05 mm i objętości pod szkiełkiem nakrywkowym 1/4000 mm3. Komora Thoma służy do bezpośredniego liczenia drobnoustrojów pod mikroskopem.

 

POŻYWKA – płynne lub zestalone mieszaniny odpowiednio dobranych składników służących do hodowli drobnoustrojów w warunkach sztucznych.

 

DOBRA POŻYWKA CHARAKTERYZUJE SIĘ:

-          odpowiednią wartością odżywczą

-          optymalnym odczynem

-          odpowiednim ciśnieniem osmotycznym

-          klarownością

-          sterylnością

 

POŻYWKA ZAWIERA:

-          węgiel (cukry proste i złożone)

-          azot (związki nieorganiczne i organiczne)

-          sole mineralne (siarczany, fosforany, chlorki żelaza, magnezu potasu, sodu i in.; właściwości buforujące i regulujące ciśnienie osmotyczne)

-          czynniki wzrostowe (syntetyczne lub naturalne witaminy)

-          składniki wybiórcze (antybiotyki, sole kwasów żółciowych, barwniki; tylko pożywki selektywne i specjalistyczne)

-          czynniki zestalające (agar, żelatyna, żel krzemionkowy, białka jaj, surowica krwi)

 

PODZIAŁ POŻYWEK ZE WZGLĘDU NA:

A.     DOBÓR SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH:

-          naturalne

-          półsyntetyczne

-          syntetyczne

B.     ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH:

-          podstawowe

-          wzbogacone

C.     CEL:

-          namnażające

-          namnażajaco-wybiórcze

-          identyfikacyjne

D.     KONSYSTENCJĘ:

-          płynne

-          półpłynne

-          stałe

 

PODŁOŻA:

a.       hipotoniczne – o niższym ciśnieniu osmotycznym niż w komórkach drobnoustrojów (jest przyczyną pęcznienia i pękania komórek)

b.       hipertoniczne – o wyższym ciśnieniu osmotycznym niż w komórkach drobnoustrojów (powoduje kurczenie się plazmy komórkowej i zjawisko plazmolizy)

c.       izotoniczne – o właściwym ciśnieniu osmotycznym

 

PODŁOŻE CHAPMANA – pożywka wybiórczo różnicująca. Służy do izolacji gronkowca w warunkach beztlenowych. Elementem różnicującym jest manitol. W wyniku fermentacji manitolu i zakwaszenia środowiska pożywka zmienia kolor z różowego na żółty.

 

PODŁOŻE MACCONKEYA – pożywka wybiórczo-różnicująca. Elementem różnicującym jest laktoza. Kolor wyjściowy – bezbarwny. Różnicuje bakterie gram- na fermentujące laktozę i nie fermentujące laktozy. Bakterie fermentujące laktozę (Escherichia coli, Klebsiella) zakwaszają podłoże do pH<6,8. Dochodzi do zmiany barwy kolonii z bezbarwnych na czerwono-różowe.

 

BARWIENIE BAKTERII

-          umożliwia dokładniejszą obserwację kształtu i budowy drobnoustrojów

-          BARWNIKI:

o        fuksyna – zaznacza kontury komórek,

o        fiolet krystaliczny – zaznacza kontury barwionych komórek,

o        fiolet goryczkowy,

o        safranina,

o        zieleń malachitowa,

o        błękit metylenowy – różnicuje wewnętrzną strukturę komórek,

o        erytrozyna (barwnik kwaśny) – barwienie preparatów z gleby; uwidacznia plazmę komórek drobnoustrojów ale nie wybarwia gleby

-          BARWIENIE PROSTE – jeden barwnik; obserwacja kształtów

-          BARWIENIE ZŁOŻONE – dwa lub wiece barwników, różne sposoby odbarwiania i utrwalania preparatów; różnicuje komórki i ich struktury wewnętrzne

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PREPARATU DO BARWIENIA

-          Opalamy nad palnikiem szkiełko przedmiotowe i studzimy.

-          Nakładamy kroplę wody.

-          Umieszczamy odrobinę materiału hodowlanego w kropli wody.

-          Wykonujemy rozmaz na dużej powierzchni szkiełka.

-          Wysuszamy rozmaz na powietrzu.

 

 

METODA GRAMA

-          barwienie złożone

-          pozwala wyróżnić gramdodatnie (fioletowe) i gramujemne (czerwone)

-          polega na traktowaniu bakterii fioletem krystalicznym a następnie płynem Lugola i safraniną

-          fiolet krystaliczny wybarwia bakterie gram+ i gram-

-          płyn Lugola utrwala połączenie fioletu z gram+ (gram- odbarwiają się w alkoholu)

-          safranina zabarwia gram- na czerwono

SPOSÓB POSTĘPOWANIA:

-          Preparat utrwalamy przez trzykrotne przesunięcie nad płomieniem palnika.

-          Barwimy preparat roztworem fioletu krystalicznego.

-          Tryskawką delikatnie zmywamy barwnik.

-          Zalewamy preparat płynem Lugola.

-          Zlewamy płyn Lugola.

-          Spłukujemy preparat wodą.

-          Otrząsamy z wody i zalewamy roztworem safraniny.

-          Spłukujemy preparat wodą i osuszamy.

 

METODA SCHAFFERA-FULTONA

-          barwienie złożone

-          polega na traktowaniu bakterii zielenią malachitową i safraniną

-          barwienie przetrwalników (Bacillus i Clostridium)

-          przetrwalniki barwią się tylko na gorąco

-          zieleń malachitowa barwi protoplazmę przetrwalników na zielono

-          safranina wybarwia protoplazmę komórek wegetatywnych na czerwono

SPOSÓB POSTĘPOWANIA:

-          Preparat utrwalamy przez trzykrotne przesunięcie nad płomieniem palnika.

-          Studzimy utrwalony preparat.

-          Barwimy preparat roztworem zieleni malachitowej.

-          Nie zlewając barwnika, od spodu podgrzewamy preparat płomieniem palnika do trzykrotnego ukazania się pary.

-          Spłukujemy preparat wodą do chwili ustania wymywania barwnika.

-          Barwimy preparat roztworem safraniny.

-          Spłukujemy preparat wodą i osuszamy.

 

Glomeromycota – GRZYBY MIKORYZOWE

-          obligatoryjne symbionty

-          arbuskule w komórkach korzeni

-          grzybnia niepodzielna ścianami poprzecznymi

-          zarodniki (chlamydospory):

o        duże grubościenne

o        tworzą się wewnątrz lub na zewnątrz korzenia

o        pojedyncze, w skupieniach lub owocnikach

o        od setek do kilku tysięcy jąder

-          brak rozmnażania płciowego

 

Chytridiomycota – SKOCZKOWCE

-      ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin