Skrzydełka Kuronia GRILL.rtf

(2 KB) Pobierz

ęłęóSkrzydełka lub udka kurczaka glazurowane


5 skrzydełek, 5 pałek lub 2 udka kurczaka na osobę
Bejca 1:
około 5 g imbiru świeżego lub1 łyżka sproszkowanego
1 duża łyżka miodu
odrobina chilli ewentualnie ostrej papryki
2 ząbki czosnku
sól
Bejca 2:
100 ml jasnego piwa
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Skrzydełko dzielimy ostrym nożem na trzy części, nacinając je w przegubach. Dwa większe kawałki zostawiamy do grillowania, a z mniejszych nastawiamy wywar. Do garnka wlewamy wodę, tak by przykryła skrzydełka, dodajemy przyprawy: sól, miód i ostrą paprykę oraz rozgnieciony czosnek. Do wywaru dodajemy świeży, posiekany imbir. Imbir sproszkowany w czasie gotowania gorzknieje, dlatego przed dodaniem do wywaru zalewamy go szklanką wrzącej wody i odstawiamy na 15-20 minut. Do wywaru dodajemy samą, starannie odcedzoną wodę imbirową. Wrzucamy najmniejsze kawałki skrzydełek i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Wywar odcedzamy, ponownie zagotowujemy i wkładamy do środka kawałki skrzydełek przeznaczone do grillowania. Skrzydełka z kurczaka gotujemy 20-30 minut, a z indyka 40-50 minut. W czasie gotowania wywar odparowuje, robi się coraz gęściejszy i skrzydełka pokrywają się złotą, miodową glazurą. Wyjmujemy je, kiedy są jeszcze lekko twardawe (żeby nie rozpadały się podczas grillowania). Uwaga: skrzydełka mogą w tej glazurze leżeć kilka dni w lodówce, przejdą aromatem i będą jeszcze smaczniejsze. Tak przygotowane skrzydełka układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy na piękny, ciemnozłoty kolor z każdej strony. Skrzydełka z kurczaka, które są mniejsze, mogą być serwowane jako danie główne, ale świetnie nadają się na przekąskę przed daniem głównym. Udka z kurczaka przygotowujemy w ten sam sposób, z tym, że dłuższy jest czas obgotowywania – 40 minut. Podałem również przepis na prostą bejcę piwną, dobrą do mniejszych kawałków kurczaka, którą przygotowujemy bez gotowania. Po kilkunastu godzinach marynowania wrzucamy skrzydełka lub pałki kurczaka na grilla i pieczemy po 10 minut z każdej strony, polewając je od czasu do czasu resztką marynaty.

Życzę Wam smacznego
_________________
Maciej Kuroń

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin