Zupa ziemniaczana z kurkami.doc

(33 KB) Pobierz
Zupa ziemniaczana z kurkami

Zupa ziemniaczana z kurkami

Zupa ziemniaczana z kurkami

Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 35 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  80 dag ziemniaków
  cebula
  30 dag kurek
  pęczek włoszczyzny
  5 dag wędzonego boczku
  4 łyżki oleju
  20 dag pieczarek
  natka pietruszki
  gałka muszkatołowa
  gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na oleju. Dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażyć razem.

Ziemniaki i włoszczyznę obrać i pokroić. Zalać 2 litrami wrzątku, dodać cebulę i boczek. Gotować 15 minut, zmiksować.

Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i usmażyć, oprószyć solą i pieprzem. Połączyć z wywarem i przyprawić gałką muszkatołową.

Zupę podawać w kokilkach, udekorowaną natką.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin