Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 35 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 80 dag ziemniaków • cebula • 30 dag kurek • pęczek włoszczyzny • 5 dag wędzonego boczku • 4 łyżki oleju • 20 dag pieczarek • natka pietruszki • gałka muszkatołowa • gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na oleju. Dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażyć razem.Ziemniaki i włoszczyznę obrać i pokroić. Zalać 2 litrami wrzątku, dodać cebulę i boczek. Gotować 15 minut, zmiksować.Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i usmażyć, oprószyć solą i pieprzem. Połączyć z wywarem i przyprawić gałką muszkatołową.Zupę podawać w kokilkach, udekorowaną natką.
bialatuberoza311