Zupa ze szparagów.doc

(33 KB) Pobierz
Zupa ze szparagów

Zupa ze szparagów

Zupa ze szparagów

 

Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 35 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  50 dag białych lub zielonych szparagów
  3/4 litra rosołu
  2 łyżeczki cukru
  25 dag pomidorów
  pęczek natki pietruszki
  łyżeczka soku z cytryny
  5 dag masła
  3 dag mąki
  100 ml śmietany kremówki
  gałka muszkatołowa
  sól, pieprz

Przygotowanie:

Szparagi umyć i obrać. Skórki gotować w rosole przez 10 minut z łyżką cukru. Odcedzić.

Szparagi pokroić na skośne kawałki i obgotowac w rosole.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, pestki usunąć. Miąższ pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną natką, sokiem z cytryny i resztą cukru.

Z mąki i masła zrobić zasmażkę, połączyć z zupą i gotować pod przykryciem 5 minut.

Śmietanę wlać do zupy, uważając, by się nie zwarzyła.

Zupę doprawić. Przed podaniem dodać pomidory wymieszane z zieleniną.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin