Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 35 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 50 dag białych lub zielonych szparagów • 3/4 litra rosołu • 2 łyżeczki cukru • 25 dag pomidorów • pęczek natki pietruszki • łyżeczka soku z cytryny • 5 dag masła • 3 dag mąki • 100 ml śmietany kremówki • gałka muszkatołowa • sól, pieprz Przygotowanie: Szparagi umyć i obrać. Skórki gotować w rosole przez 10 minut z łyżką cukru. Odcedzić.Szparagi pokroić na skośne kawałki i obgotowac w rosole.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, pestki usunąć. Miąższ pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną natką, sokiem z cytryny i resztą cukru.Z mąki i masła zrobić zasmażkę, połączyć z zupą i gotować pod przykryciem 5 minut.Śmietanę wlać do zupy, uważając, by się nie zwarzyła.Zupę doprawić. Przed podaniem dodać pomidory wymieszane z zieleniną.
bialatuberoza311