Zupa z soczewicy ze śmietaną.doc

(43 KB) Pobierz
Zupa z soczewicy ze śmietaną

Zupa z soczewicy ze śmietaną

Zupa z soczewicy ze śmietaną

Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 70 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  pół kilograma wędzonki (kości, boczek itp)
  pół kilograma soczewicy
  2 łyżki tłuszczu
  łyżka mąki
  cebula
  łyżka czerwonej słodkiej papryki
  liść laurowy
  łyżka musztardy
  200 ml śmietany
  łyżka cukru
  pół cytryny
  sól

Przygotowanie:
Soczewicę umyć, pozostawić w wodzie.

Cebulę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Dosypać pół łyżki mąki, paprykę, zamieszać i dodać kilka litrów wody. Włożyć wędzonkę i gotować, dopóki mięso nie będzie miękkie. Wtedy wyjąć je, do wywaru natomiast dodać soczewicę. Dodać liść laurowy, skórkę otartą z cytryny, cukier, musztardę i sól. Gotować, aż soczewica będzie miękka.

Pozostałą mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy. Podprawić sokiem cytrynowym i solą. Krótko zagotować i podawać.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin