Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 70 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • pół kilograma wędzonki (kości, boczek itp) • pół kilograma soczewicy • 2 łyżki tłuszczu • łyżka mąki • cebula • łyżka czerwonej słodkiej papryki • liść laurowy • łyżka musztardy • 200 ml śmietany • łyżka cukru • pół cytryny • sól Przygotowanie: Soczewicę umyć, pozostawić w wodzie.Cebulę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Dosypać pół łyżki mąki, paprykę, zamieszać i dodać kilka litrów wody. Włożyć wędzonkę i gotować, dopóki mięso nie będzie miękkie. Wtedy wyjąć je, do wywaru natomiast dodać soczewicę. Dodać liść laurowy, skórkę otartą z cytryny, cukier, musztardę i sól. Gotować, aż soczewica będzie miękka.Pozostałą mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy. Podprawić sokiem cytrynowym i solą. Krótko zagotować i podawać.
bialatuberoza311