Zupa z pęczaku i zielonego groszku.docx

(12 KB) Pobierz

Składniki:

 

1 szklanka pęczaku

4 średnie marchewki

1 większa pietruszka

8 ziemniaków

Garść suszu warzywnego

Puszka zielonego groszku

1/4 szklanki suszonych grzybów (prawdziwki)

1 cebula

sól

pieprz

3 łyżki oliwy

3 listki laurowe

5 ziarenka ziela angielskiego

3 łyżki posiekanego koperku (świeży)

 

Wykonanie:

Kaszę wypłukać dokładnie, w garnku zagotować  ok 3 litrów wody. Dodać kaszę, po ok 10 minutach pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki oraz pietruszkę. Po 10 minutach dodajemy susz warzywny, pokrojone drobno grzyby, zeszkloną na oliwie cebulę, ziele angielskie i listki. Gotować na wolnym ogniu ok 20 minut i dorzucić groszek. Przyprawić solą i pieprzem, gotować kolejnych 15-20 minut. Kiedy będzie zupa gotowa dodać koperek.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin