Składniki:
1 szklanka pęczaku
4 średnie marchewki
1 większa pietruszka
8 ziemniaków
Garść suszu warzywnego
Puszka zielonego groszku
1/4 szklanki suszonych grzybów (prawdziwki)
1 cebula
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
3 listki laurowe
5 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżki posiekanego koperku (świeży)
Wykonanie:
Kaszę wypłukać dokładnie, w garnku zagotować ok 3 litrów wody. Dodać kaszę, po ok 10 minutach pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki oraz pietruszkę. Po 10 minutach dodajemy susz warzywny, pokrojone drobno grzyby, zeszkloną na oliwie cebulę, ziele angielskie i listki. Gotować na wolnym ogniu ok 20 minut i dorzucić groszek. Przyprawić solą i pieprzem, gotować kolejnych 15-20 minut. Kiedy będzie zupa gotowa dodać koperek.
bialatuberoza311