Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 35 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • Porcja mrożonych jarzyn z brukselką • 1l rosołu z drobiu( może być z kostki ) • cebula • łyżka oliwy do smażenia • 2 surowe, białe kiełbaski - 20 dag • kopiasta łyżka posiekanej zieleniny • só,l pieprz Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, zalewamy rosołem, dodajemy mrożone jarzyny, gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 min. Obrane z błon kiełbasy wyrabiamy z dodatkiem zieleniny na jednolitą masę, formujemy zgrabne klopsiki. Gdy zupa się zagotuje, wrzucamy przygotowane klopsiki. Całość gotujemy na średnim ogniu. Zupa będzie gotowa gdy klopsiki wypłyną na powierzchnię. Podajemy gorącą z ziemniakami z wody, po lanymi skwarkami ze świeżej słoniny.
bialatuberoza311