Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 30 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 2 cebule • łyżka koperku • łyżka masła • 40 dag młodej cukini • pieprz czarny, sól • pół kubeczka śmietany • pół litra wywaru z warzyw • 2 łyżki zielonej pietruszki • 15 dag ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać, pokroić, zalać małą ilością wrzącej wody, posolić i gotować.Cebule obrać, pokrajać na ćwiartki, włożyć do ziemniaków i gotować do miękkości.Cukinię umyć, odciąć nasadkę szypułki i resztki dna kwiatowego, pokrajać w kawałki, wrzucić do gotującego się wywaru z warzyw, dodać pół łyżki masła. Gotować do miękkości około 10 minut.Miękką cukinię połączyć z ugotowanymi ziemniakami, przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, podgrzać na blasze i wlać do wazy, posypać zieloną pietruszką i koperkiem.
bialatuberoza311