Zupa z cukini.doc

(26 KB) Pobierz
Zupa z cukini

Zupa z cukini

Zupa z cukini

Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  2 cebule
  łyżka koperku
  łyżka masła
  40 dag młodej cukini
  pieprz czarny, sól
  pół kubeczka śmietany
  pół litra wywaru z warzyw
  2 łyżki zielonej pietruszki
  15 dag ziemniaków

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić, zalać małą ilością wrzącej wody, posolić i gotować.

Cebule obrać, pokrajać na ćwiartki, włożyć do ziemniaków i gotować do miękkości.

Cukinię umyć, odciąć nasadkę szypułki i resztki dna kwiatowego, pokrajać w kawałki, wrzucić do gotującego się wywaru z warzyw, dodać pół łyżki masła. Gotować do miękkości około 10 minut.

Miękką cukinię połączyć z ugotowanymi ziemniakami, przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, podgrzać na blasze i wlać do wazy, posypać zieloną pietruszką i koperkiem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin