Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 35 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 30 dkg boczku • 50 dkg kiełbasy wędzonej • opcjonalnie kiełbasa biała lub inna wędlina • 20 dkg ziemniaków • koncentrat żurku • 2 ząbki czosnku • majeranek • pieprz, sól • woda (ilość stosowna do ilości składników) Przygotowanie: Do garnka z zimną wodą wrzucamy boczek pokrojony w kostkę lub paski, podgrzewamy aż do wrzenia. Dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, zmiażdżone ząbki czosnku, przyprawiamy sporą ilością majeranku, solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli mamy dodatkową wędlinę lub kiełbasę białą - dodajemy.Gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie (zwykle 8 - 12 minut).Następnie wlewamy ok 100 - 200 ml koncentratu żurku. Ilość zależy od gustu oraz od gęstości oraz kwaśności koncentratu. Po dodaniu żurku gotujemy ok. 3 - 5 minut na małym ogniu ciągle mieszając.Można podawać z połówkami
bialatuberoza311