Żurek śląski.doc

(34 KB) Pobierz
Żurek śląski

Żurek śląski

Żurek śląski

Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 35 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  30 dkg boczku
  50 dkg kiełbasy wędzonej
  opcjonalnie kiełbasa biała lub inna wędlina
  20 dkg ziemniaków
  koncentrat żurku
  2 ząbki czosnku
  majeranek
  pieprz, sól
  woda (ilość stosowna do ilości składników)

Przygotowanie:

Do garnka z zimną wodą wrzucamy boczek pokrojony w kostkę lub paski, podgrzewamy aż do wrzenia. Dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, zmiażdżone ząbki czosnku, przyprawiamy sporą ilością majeranku, solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli mamy dodatkową wędlinę lub kiełbasę białą - dodajemy.

Gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie (zwykle 8 - 12 minut).

Następnie wlewamy ok 100 - 200 ml koncentratu żurku. Ilość zależy od gustu oraz od gęstości oraz kwaśności koncentratu. Po dodaniu żurku gotujemy ok. 3 - 5 minut na małym ogniu ciągle mieszając.
Można podawać z połówkami

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin