Ciasto drożdżowe tradycyjne.txt

(12 KB) Pobierz
Ciasto drożdżowe tradycyjne
24 porcje po: 276 kcal, 6 g białka, 10,3 g tłuszczu, 65,2 mg cholesterolu, 1,3 g błonnika
II kg mški, 15 łyżek cukru, 25 dag masła, 5 jaj, 2 szklanki mleka, 10 dag drożdży, cukier waniliowy, skórka otarta z cytryny, rodzynki, smażona skórka pomarańczowa. Ponadto: tłuszcz do blachy, r** jajo do posmarowania o wierzchu ciasta
Rozmieszać w garnuszku szklankę ciepłego mleka z drożdżami, łyżkš cukru i łyżkš mški. Do sporej miski wsypać połowę ogrzanej mški, wlać wyronięte drożdże, zamieszać i pozostawić do wyronięcia. Żółtka utrzeć do białoci z cukrem, dodać je do rozczynu wraz z resztš mški i mleka oraz cukrem waniliowym i skórkš otartš z cytryny. Ciasto dobrze wyrobić, najlepiej rękš, pod koniec dodać roztopione masło.
Do dobrze wyrobionego ciasta (elastyczne, gładkie i lnišce, powinno odchodzić od dłoni) wsypać uprzednio umyte i osuszone rodzynki oraz skórkę pomarańczowš, potem delikatnie domieszać ubitš na sztywno pianę. Ciasto odstawić do wyronięcia, a kiedy niemal podwoi swojš objętoć, przełożyć do
blachy (trochę ponad połowę jej wysokoci). Jeszcze raz odstawić do wyronięcia. Z wierzchu posmarować rozbitym jajem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C. Przed wyjęciem nakłuć patyczkiem, by sprawdzić, czy się upiekło.

Faworki, czyli chrust
12 porcji po: 215 kcal, 3,3 g białka, 12,8 g tłuszczu, 109,5 mg cholesterolu, 0,5 g błonnika
I Ciasto: 2 szklanki mški, 6 żółtek, 2 łyżki masła, łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki octu spirytusowego lub spirytusu, 2 łyżki cukru, 2-3 łyżki gęstej mietany. oo Ponadto: 2 kostki smalcu, o pół szklanki cukru pudru
Z podanych składników zagnieć ciasto, wielokrotnie je zwijajšc i bijšc wałkiem, aby wprowadzić pęcherzyki powietrza. Wybijać co najmniej 10 min. Można je również energicznie wyrabiać. Gdy będzie już elastyczne, gładkie i aksamitne w dotyku, rozwałkować je na bardzo cienkie placki i wykrawać paski; każdy pasek przecišć po rodku i przewinšć. Faworki smażyć na rozgrzanym smalcu, wyjmować widelcem na często zmieniany papierowy ręcznik, po odsšczeniu nadmiaru tłuszczu posypać przez sitko cukrem pudrem.

Duńskie bułeczki
4 porcje po: 532 kcal, 14,1 g biatka, 27 g tłuszczu, 84 mg cholesterolu, 2,3 g błonnika
4 podłużne,
chrupišce bułki,
7,5 dag masła
lub margaryny,
150 ml kwanej mietany,
2 łyżki łagodnego chrzanu, łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz,
3 słodkie jabłka, oczyszczone i pokrojone w plasterki,
4 rolmopsy pokrojone w paski, 4 korniszony do przybrania
Bułki przekroić wzdłuż od góry, nie rozcinajšc ich jednak do końca. Rozcięte strony rozsunšć, obie częci posmarować masłem. Kwanš mietanę zmiksować z chrzanem i koperkiem, przyprawić do smaku. Kilka plasterków jabłka odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z sosem chrzanowo-mietanowym, dodać pokrojone w paseczki rolmopsy. Gotowš masę nakładać do bułeczek. W każdym korniszonie zrobić 2-3 podłużne nacięcia, rozchylić na kształt wachlarza. Wypełnione bułeczki udekorować korniszonami i plasterkami jabłka.

Grzanki
z masłem serowym
4 porcje po-. 698 kcal, 20 g białka, 54,4 g tłuszczu, 155 mg cholesterolu, 1,2 g błonnika
Kilkanacie kromek bułki,
kostka masła,
30 dag żółtego sera,
duży zšbek czosnku,
mielona papryka, (Ti majeranek, o ostra musztarda
Kromki bułki okroić ze skórki. Łagodny żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masło utrzeć na gładkš masę, dodać posiekany czosnek, paprykę i ostrš musztardę do smaku oraz majeranek i ser. Tak przygotowanym masłem posmarować kromki bułki i zapiekać w goršcym piekarniku przez 10-15 min. Dobrze smakujš również jako dodatek do barszczu lub czystej zupy pomidorowej.

Szewska kanapka
4 porcje po: 484 kcal, 11,1 g biatka, 42 g tłuszczu, 194 mg cholesterolu, 1,2 g błonnika
14 kromki chleba tostowego, 20 dag bekonu lub wędzonego boczku, mały por, 2 jaja o ugotowane na twardo, o 4 łyżki majonezu, białko
Bekon pokroić w paseczki, umyty por w cienkie kršżki i smażyć razem, aż por zmięknie. Jaja posiekać, wymieszać z bekonem i porem. Białko ubić na sztywnš pianę, ostrożnie wymieszać z majonezem i masš bekonowo-jajecznš. Masę nałożyć na kromki chleba i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 225-250°C, aż wierzch się zezłoci.

Ciasto na herbacie
100 g: 291 kcal, 5,3 g białka, 6,1 g tłuszczu, 50 mg cholesterolu, 2.3 9 błnnnika
Szklanka mški pszennej,
kopiasta łyżeczka
proszku do pieczenia,
szklanka posiekanych
bakalii (suszone liwki,
smażona skórka
pomarańczowa, orzechy,
rodzynki itp.),
szklanka mocnej herbaty
bez cukru, jajo,
15 dag cukru, er, tłuszcz do wysmarowania o formy
Bakalie wsypać do miski lub garnuszka, zalać goršcš herbatš, zostawić na noc. Mškę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajo wybić do miski, dodać cukier, utrzeć na puszystš masę. Do masy jajecznej dodawać porcjami mškę z proszkiem, wlać bakalie z herbatš, dokładnie utrzeć. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem, piec w ciepłym piekarniku (180°C) przez 50 min. Ostudzone ciasto można polukrować (utrzeć drewnianš pałkš pół szklanki wrzštku z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładkš lnišcš masę).

Moja ulubiona zapiekanka
4 porcje po: 576 kcal, 42,6 g białka, 20 g tłuszczu, 101,7 mg cholesterolu, 5,6 g błonnika
2 kurze piersi upieczone
lub ugotowane,
2 torebki ryżu, brokuł,
pół puszki zielonej
fasolki szparagowej,
15 dag pieczarek,
łyżka oleju, 2 łyżki masła,
2 łyżki mški, 2 szklanki mleka,
4 łyżki startego żółtego sera,
sól, pieprz;
tłuszcz do wysmarowania
naczynia żaroodpornego
Ugotować i odsšczyć ryż. Przygotować beszamel: stopić masło, wsypać mškę, a kiedy się spieni i zbieleje, zdjšć z ognia i, energicznie mieszajšc, powoli wlać mleko. Gotować sos jeszcze przez 5-10 min, by zgęstniał, doprawić solš i pieprzem oraz 2 łyżkami sera. Pieczarki usmażyć na oleju. Brokuł wrzucić na 2 min do wrzšcej wody.
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego włożyć najpierw połowę ryżu, a potem kolejno warstwami kłać: pokrojone w plastry mięso, pieczarki, brokuł podzielony na małe różyczki, zielonš fasolkę. Każdš warstwę oprószyć solš, ostatniš polać częciš sosu i przykryć odłożonym ryżem, lekko go posolić i całoć zalać resztš sosu. Z wierzchu posypać pozostałym żółtym serem. Zapiekać, aż ser się zrumieni.

Paprykarz z kurczaka
4 porcje po: 506 kcal, 36,2 g białka, 36,9 g tłuszczu, 180 mg cholesterolu, 1,5 g błonnika
I Kurczak, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 2 łyżki mški, 4 pomidory, szklanka rosołu z kostki, szklanka mietanki, g 2 łyżeczki słodkiej papryki o w proszku, sól
Kurczaka doć drobno pokroić, każdy kawałek obtoczyć w mšce i obsmażyć na oleju rozgrzanym z masłem. Posypać paprykš i solš, podlać rosołem, dusić co najmniej przez 30 min. Dodać pokrojone pomidory i dusić jeszcze przez 15 min. Wyjšć mięso, a pozostały sos zaprawić mietankš i zagotować. Polać nim kurczaka.
Podawać z kluskami lub ryżem.

COS DO CHLEBA

Witaminowa
25 dag twarogu,
5 łyżek mietanki,
mała cebula,
mały stršk czerwonej
papryki,
marynowany ogórek, 0)   5 rzodkiewek, kilka kropli O   sosu tabasco, sól
Rzodkiewki, obrany ogórek i oczyszczonš paprykę drobniutko posiekać. Cebulę zetrzeć na tarce, zmiksować z twarogiem, mietankš, solš i sosem tabasco. Masę wymieszać z przygotowanymi warzywami, lekko schłodzić.

Z białš rzodkwiš
25 dag twarożku,
2 łyżki mietany,
2 łyżki startej białej
rzodkwi (daikonu),
obrany i drobno pokrojony
kiszony ogórek,
2 jaja ugotowane na twardo
(rozdzielone na białka
i żółtka),
po łyżce posiekanej zielonej
pietruszki,
szczypiorku i cebuli,
łyżka sosu sojowego,
ćwierć łyżeczki suszonego
lubczyku,
szczypta soli i pieprzu
czykiem, solš, pieprzem i żółtkami, wymieszać z ogórkiem, posiekanymi białkami, pietruszkš, szczypiorkiem i daikonem, lekko schłodzić.

Z paprykš
25 dag białego sera,
pół szklanki jogurtu,
2-3 zšbki czosnku,
po ćwierć strška
zielonej, żółtej i czerwonej
papryki,
po szczypcie cukru
i skórki otartej z cytryny,
łyżka soku z cytryny,
3-4 łyżki kiełków
rzodkiewek,
sól, biały pieprz
Ser połšczyć z posiekanym i utartym z solš czosnkiem, dodać jogurt i sok z cytryny, utrzeć na gładkš jednolitš masę, potem wsypać skórkę z cytryny, cukier, pieprz i pokrojone papryki, dokładnie wymieszać. Pastę lekko schłodzić, przed podaniem posypać posiekanymi kiełkami rzodkiewek. Podawać w salaterce. Można także nadziać niš papryki i pomidory lub wydršżone połówki grejpfruta.
1 sardynkami
25 dag twarożku,
pół szklanki mietanki
kremówki,
mała puszka sardynek
w oleju,
łyżka keczupu,
szczypiorek, g   po szczypcie soli, O  pieprzu i cukru
Zmiksować twarożek najpierw ze mietankš, solš, pieprzem, cukrem i keczupem, a potem jeszcze z sardynkami i olejem. Pastę przełożyć do salaterki, lekko schłodzić, przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Z chrzanem
20 dag rokpola,
łyżka jogurtu,
3 łyżki gęstego majonezu,
5-6 kropli sosu tabasco,
łyżka tartego chrzanu,
nieduża cebula,
10 dag cieniutkich
plasterków salami,
2 łyżki posiekanych fg orzechów włoskich, O   5-6 korniszonów
Rokpol zmiksować z majonezem, jogurtem, startš cebulš, chrzanem i sosem tabasco. Plasterki salami pokroić w cieniutkie paski, a korniszony w drobnš kostkę, dodać do pasty serowej razem z orzechami i dokładnie wymieszać.

Czeska
z topionego serka
2 serki topione,
pół szklanki posiekanych
orzechów włoskich,
2 łyżki masła,
5 łyżek mietany 18-proc,    sól, szczypta pieprzu   cayenne
Topione serki utrzeć z masłem, mietanš, solš i pieprzem cayenne na gładkš masę, wymieszać z orzechami.

Litewska
15 dag gotowanego mięsa
kurczaka,
łyżka masła,
łyżka soku z cytryny,
2 łyżki ostrego keczupu,
łyżeczka marynowanego
zielonego pieprzu,
3-4 łyżki majonezu,
2 jaja ugotowane 2   na twardo, O   sol, pieprz
Mięso i jaja przepucić przez maszynkę,  zmiksować  z  keczupem, masłem, sokiem z cytryny...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin