sałatka gyros.doc

(11 KB) Pobierz

SAŁATKA GYROS

Składniki: 

 -  średnia kapusta pekinska

 - 1 podwójna pierś z kurczaka

 - 5 ogórków korniszonów ( z octu)

 - 3 cebule

 - puszka kukurydzy

 - kilka łyżek majonezu

 - ketchup

 - przyprawa Gyros lub Kebab

 - vegeta, sól

 - 2 ząbki czosnku 


 Wykonanie: 

Pierś z kurczaka pociąć w większą kostkę, posypać odrobiną przyprawy do gyrosa i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Kapustę pekinską pociąć w paski, posypać vegetą i pozostawić na boku ,aby kapusta puściła sok. 
Ogórka i cebulę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić z wody.
Majonez wymieszać z ketchupem i z dwoma ząbkami czosnku.


Do półmiska na dno układamy warstwami: 

 -usmażone mięso

 -cebulę w kostkę ( możemy ją lekko posolić)

 -ogórka w kostkę

 - kukurydzę

 -sos z majonezu, ketchupu i czosnku wyciśnietego przez praskę

 -odcedzoną z wody kapustę pekinską ( podstany sok z kapusty wylewamy).

 

Tak przygotowaną sałatkę , na kilka godzin przed podaniem schładzamy w lodówce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin