SAŁATKA GYROS
Składniki:
- średnia kapusta pekinska
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 5 ogórków korniszonów ( z octu)
- 3 cebule
- puszka kukurydzy
- kilka łyżek majonezu
- ketchup
- przyprawa Gyros lub Kebab
- vegeta, sól
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pociąć w większą kostkę, posypać odrobiną przyprawy do gyrosa i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Kapustę pekinską pociąć w paski, posypać vegetą i pozostawić na boku ,aby kapusta puściła sok. Ogórka i cebulę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić z wody. Majonez wymieszać z ketchupem i z dwoma ząbkami czosnku.
Do półmiska na dno układamy warstwami:
-usmażone mięso
-cebulę w kostkę ( możemy ją lekko posolić)
-ogórka w kostkę
- kukurydzę
-sos z majonezu, ketchupu i czosnku wyciśnietego przez praskę
-odcedzoną z wody kapustę pekinską ( podstany sok z kapusty wylewamy).
Tak przygotowaną sałatkę , na kilka godzin przed podaniem schładzamy w lodówce.
perty08