Pączki
Napisał Mudzia
Składniki: • 1/2 kg mąki • 1 szklanka mleka • 6-8 dag cukru • cukier puder • 6 żółtek • esencja rumowa • 1 płaska łyżeczka soli • 10 dag masła lub margaryny • tłuszcz do smażenia • konfitury Sposób wykonania: Z mąki odsypać 1/4 część, rozmieszać ją z mlekiem i dodać 6-8 dag drożdży. Odstawić na godzinę. Gdy wyrośnie wlać do reszty mąki, dodać cukier puder, 6 żółtek , esencję rumową oraz sól. Wyrobić bardzo dokładnie. Pod koniec dodać roztopione masło. Jeszcze raz wyrobić. Przykryć ciasto ściereczką, postawić w ciepłym miejscu i odczekać około godziny. Gdy urośnie nabierać łyżką, rozpłaszczać palcami i nakładać do środka gęstą konfiturę. Zasklepić formując kulkę. Położyć na oprószanej mąką stolnicy lub serwecie zalepioną stroną w dół. Przykryć serwetą. W rondlu rozgrzać tłuszcz i wkładać zalepioną strona do dołu, a gdy się zarumienią obracać (najlepiej widelcem). Wyjmując osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
perty08