Makowiec śniieżny(1).docx

(11 KB) Pobierz

Makowiec  śnieżny                                                                                                                                                                   Składniki      Biszkopt jasny:

              6 jaj, 1 szklanka cukru kryształu, 1 szklanka mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

                            Masa I:

              25 dag maku mielonego, 10 dag cukru kryształu, 3 białka, 2 łyżki miodu, 1/2 szklanki słodkiego mleka, olejek migdałowy, 20 dag bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, kostka z ananasa lub papai).

                            Masa II:

              1/2 l śmietany kremówki, 3 łyżeczki żelatyny, 2-3 łyżki cukru pudru.

                            Masa III:

•             20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 15 dag orzechów mielonych, 1/2 szklanki mleka, 3 żółtka, spirytus (do smaku)

  Etapy przygotowania     Biszkopt jasny:

1.              Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C. ok. 30-40 min.

                                                        Masa I:

1.              Wszystkie składniki dobrze wymieszać i smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy.

                                                        Masa II:

1.              Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodając letnią żelatynę. Wymieszać.

                                                        Masa III:

1.              Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus.

                                                        Przełożenie ciasta:

1.              Biszkopt - masa I - masa II - masa III - polewa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin