Makowiec śnieżny Składniki Biszkopt jasny:
• 6 jaj, 1 szklanka cukru kryształu, 1 szklanka mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
• 25 dag maku mielonego, 10 dag cukru kryształu, 3 białka, 2 łyżki miodu, 1/2 szklanki słodkiego mleka, olejek migdałowy, 20 dag bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, kostka z ananasa lub papai).
Masa II:
• 1/2 l śmietany kremówki, 3 łyżeczki żelatyny, 2-3 łyżki cukru pudru.
Masa III:
• 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 15 dag orzechów mielonych, 1/2 szklanki mleka, 3 żółtka, spirytus (do smaku)
Etapy przygotowania Biszkopt jasny:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C. ok. 30-40 min.
1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy.
1. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodając letnią żelatynę. Wymieszać.
1. Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus.
Przełożenie ciasta:
1. Biszkopt - masa I - masa II - masa III - polewa.
Primek171