OWOCOWY OMLECIK
Składniki na 2 porcje
• 3 jajka
• 3 łyżki cukru kryształu
• 1 łyżka mąki
• 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
• 3 łyżki masła
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 10 dag owoców: ja daję truskawki, maliny, jagody i czereśnie
Etapy przygotowania
1. Owoce płuczemy i osuszamy. Większe owoce tj. truskawki dzielimy na mniejsze części. Posypujemy je 1 łyżeczką cukru i odstawiamy na 5 minut.
2. Żółtka ucieramy z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym i startą skórką z cytryny i mąką.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę.
4. Delikatnie mieszamy ją z owocami i żółtkami.
5. Masło rozpuszczamy na większej patelni i wlewamy połowę masy jajecznej. Smażymy, aż się spód zarumieni. Patelnię przykrywamy talerzem, odwracamy patelnię do góry dnem - tak by omlet znalazł się na talerzu.
Primek171