OWOCOWY OMLECIK(1).docx

(11 KB) Pobierz

OWOCOWY OMLECIK

 

 

Składniki na 2 porcje

              3 jajka

              3 łyżki cukru kryształu

              1 łyżka mąki

              1 łyżeczka startej skórki z cytryny

              3 łyżki masła

              1 łyżeczka cukru waniliowego

              10 dag owoców: ja daję truskawki, maliny, jagody i czereśnie

Etapy przygotowania

1.              Owoce płuczemy i osuszamy. Większe owoce tj. truskawki dzielimy na mniejsze części. Posypujemy je 1 łyżeczką cukru i odstawiamy na 5 minut.

2.              Żółtka ucieramy z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym i startą skórką z cytryny i mąką.

3.              Białka ubijamy na sztywną pianę.

4.              Delikatnie mieszamy ją z owocami i żółtkami.

5.              Masło rozpuszczamy na większej patelni i wlewamy połowę masy jajecznej. Smażymy, aż się spód zarumieni. Patelnię przykrywamy talerzem, odwracamy patelnię do góry dnem - tak by omlet znalazł się na talerzu.                                                       

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin