praca zbiorowa
dobra kuchnia
zakładka
i001 spis treści
i002 przedmowa
i003 jak żywić i dlaczego co musimy otrzymać z pożywienia
i004 pożywienie jako źródło energii
i005 pożywienie jako źródło składników budulcowych
i006 pożywienie jako źródło składników warunkujących właściwe funkcjonowanie
ustroju
i007 skutki nieprawidłowego żywienia
i008 produkty - źródłem składników pokarmowych
t001 tabela 1 produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych
t002 tabela 2 dzienne normy produktów (w dekagramach) dla poszczególnych grup
ludzi
t003 tabela 3 dzienna racja pokarmowa (w dekagramach) dla rodziny, składającej
się z 5 osób:
t004 tabela 4 tabela produktów zastępczych w gramach, 100 gram produktu można
zastąpić
i009 jak odżywiać się na co dzień zasady planowania żywienia
t005 tabela 5 przykładowe tygodniowe jadłospisy na 4 pory roku
i010 prawidłowe żywienie nie musi być kosztowne
i011 modyfikacja żywienia do potrzeb chorego
t006 tabela 6 przykład dostosowania dziennego jadłospisu człowieka zdrowego do
potrzeb chorego z przewlekłym schorzeniem przewodu pokarmowego
i012 główne wady żywienia
i013 sposoby poprawy żywienia
i014 dobra organizacja żywienia to oszczędność czasu, sił i pieniędzy
i015 kuchnia nowoczesnej gospodyni
i016 urządzenia wodne i kanalizacyjne
i017 urządzenia grzewcze
i018 oświetlenie i wentylacja
i019 ściany, podłogi, okna
i020 rozmieszczenie urządzeń i mebli kuchennych
i021 wyposażenie w sprzęt gospodarski
i022 naczynia kuchenne
i023 narzędzia kuchenne
i024 zastawa stołowa
i025 bielizna i sprzęt porządkowy
t007 tabela 7 wykaz sprzętu gospodarskiego
i026 miejsce do przechowywania produktów
i027 spiżarnia
i028 piwnica
i029 chłodziarka (lodówka)
t008 tabela 8 temperatura i okresy przechowywania produktów w lodówce
i030 miejsce spożywania posiłków
i031 zasady organizacji żywienia rodziny
i032 jak planować i organizować zakupy
i033 jak organizować sporządzanie posiłków
i034 współudział członków rodziny w czynnościach gospodarskich
i035 higiena na co dzień
i036 drobnoustroje i warunki ich rozwoju
i037 jak postępować, by nie dopuścić do zatruć pokarmowych
i038 chemia a zdrowie
i039 tworzywa sztuczne
i040 środki szkodnikobójcze pestycydy
i041 dobrze gotować wcale nie jest trudno
i042 unikajmy strat składników odżywczych
t009 tabela 9 możliwości strat składników odżywczych pod wpływem różnych
czynników
i043 zasady sporządzania potraw
i044 przygotowanie wstępne produktów
i045 obróbka termiczna
i046 doprawianie i wykończanie potraw
i047 porcjowanie i wydawanie potraw
i048 receptura i jej wykorzystanie co to jest receptura
i049 jeśli w domu nie ma wagi
t010 tabela 10 zamiana jednostek objętości (szklanki, łyżki) łyżeczki na
jednostki wagowe (dkg)
i050 zupy i dodatki do zup - wiadomości ogólne
i051 wywary i rosoły
001 wywar jarzynowy
002 wywar jarzynowo-mięsny
003 wywar grzybowy
004 rosół jarski
005 rosół z wołowiny
006 rosół z kury
007 rosół rybny
i052 zupy czyste
008 barszcz czysty
009 barszcz czysty postny
010 zupa grzybowa czysta
011 zupa pomidorowa czysta
012 zupa jarzynowa julienne
i053 krupniki
013 krupnik z kaszy jęczmiennej
014 krupnik z ryżu
i054 zupy zagęszczane
015 zupa koperkowa
016 zupa szczawiowa
017 zupa pomidorowa
018 zupa cytrynowa
019 zupa kalafiorowa
020 zupa szparagowa
021 zupa ogórkowa
022 zupa neapolitańska
023 barszcz ukraiński
024 zupa z botwiny
025 chłodnik z mleka zsiadłego
026 zupa grzybowa ze śmietaną
027 zupa grzybowa zasmażana
028 zupa ziemniaczana
029 zupa ziemniaczana przecierana
030 zupa grochowa
031 kapuśniak z kapusty słodkiej
032 kapuśniak z kapusty kwaszonej
033 zupa jarzynowa
034 żur
i055 zupy - kremy
035 krem z marchwi
036 krem z selerów
037 krem z kalafiorów
038 krem z groszku zielonego
i056 zupy owocowe
039 zupa z rabarbaru
040 zupa z jabłek
041 zupa z truskawek
042 zupa wiśniowa
043 zupa ze śliwek suszonych
i057 dodatki do zup
044 ciasto lane
045 kluski grysikowe
046 makaron do rosołu
047 grzybek do zup
048 kostka z kaszy manny
049 uszka do barszczu
050 paszteciki z ciasta półfrancuskiego
051 grzanki z bółki
052 groszek ptysiowy
053 diablotki
i058 sosy
i059 sosy gorące
054 sos śmietanowy biały
055 sos koperkowy
056 sos chrzanowy
057 sos pomidorowy
058 sos ogórkowy
059 sos jarzynowy
060 sos z sera żółtego
061 sos cebulowy biały soubisse
062 sos cebulowy rumiany
063 sos pieczarkowy
064 sos z grzybów suszonych
065 sos owocowy do mięsa
066 sos polski szary
067 sos beszamelowy
i060 sosy zimne
068 sos majonezowy
069 sos majonezowy na zasmażce
070 sos tatarski
071 sos chrzanowy na zimno
072 sos remoulade
073 sos szczypiorkowy
074 sos cumberland
i061 sosy podawane na zimno lub gorąco
075 sos waniliowy
076 sos kakaowy
077 sos z wina białego
078 sos owocowy
079 sos morelowy
080 sos z jagód czarnych
081 sos z powideł
082 sos ze śliwek suszonych
083 sos malinowo-porzeczkowy
i062 potrawy z mięsa wiadomości ogólne
i063 ocena towaroznawcza
i064 przechowywanie mięsa i czynności przygotowawwcze
i065 mięsa gotowane
084 sztuka mięsa
085 kura z rosołu (w rosole)
086 kura w galarecie
087 galaretki porcjowe z drobiu
088 potrawka z cielęciny (kury, brojlera, królika)
089 sos potrawkowy
090 ozory gotowane
091 ozory w galarecie
092 mięsa na zimno w galarecie
093 flaki
094 pulpety
095 gęsia szyjka nadziewana
i066 mięsa duszone
096 pieczeń duszona cielęca(wołowa, wieprzowa z dziczyzny)
097 zrazy wołowe (z grzybami)
098 zrazy wieprzowe (cielęce) z papryką
099 zrazy w sosie śmietanowym
100 zrazy w sosie pomidorowym
101 zrazy w sosie jarzynowym
102 zrazy cielęce po węgiersku
103 zrazy w sosie pieczarkowym
104 zrazy zawijane
105 zrazy po warszawsku
106 zrazy z masą pikantną
107 zrazy z masą z wątróbki
108 zrazy z boczkiem i ogórkiem kwaszonym
109 gulasz wieprzowy (wołowy, cielęcy, z baraniny, koniny, dziczyzny, podrobów)
110 gulasz segedyński
111 cynaderki
112 kuropatwy duszone w sosie śmietanowym
i067 mięsa pieczone
113 pieczeń cielęca (wołowa, wieprzowa, barania, z dziczyzny)
114 kotlety schabowe (kiełbasa zwykła, wątróbka) na rożnie
115 kiełbasa biała pieczona w piekarniku
116 polędwica po angielsku
117 rostbef po angielsku
118 pieczeń barania po angielsku
119 pieczeń z sarny (jelenia)
120 zając po polsku
121 kurczę po polsku
122 kaczka pieczona z jabłkami
123 gęś nadziewana kaszą
124 indyk nadziewany wątróbką
125 indyk z nadzieniem na słodko
i068 mięsa smażone
mięsa smażone saute
126 bewsztyk z polędwicy po angielsku
127 rumsztyk
128 brizol
129 stek barani (wieprzowy, cielęcy)
130 medalion cielęcy na grzance
131 filety wołowe (końskie) na grzankach
132 kotlety schabowe saute z kostką
133 filety z sarniny
134 kotlety baranie z combru
135 wątróbka saute
136 nerki cielęce saute
137 móżdżek po polsku 1
138 móżdżek po polsku 2
mięsa smażone panierowane
139 sznycle cielęce po wiedeńsku
140 kotlety cielęce
141 kotlety cielęce z górki
142 kotlety schabowe panierowane
143 wątroba panierowana
144 kotlety de volaille
145 brojler po wiedeńsku
146 nóżki cielęce smażone w cieście
147 mostek cielęcy smażony w cieście
i069 potrawy z mielonej masy mięsnej
148 pulpety dietetyczne
149 zrazy mielone duszone150 pieczeń rzymska (klops)
150 pieczeń rzymska (klops)
151 pieczeń rzymska nadziewana jajami
152 befsztyk mielony
153 kotlety mielone154 kotlety mielone cielęce
i070 potrawy półmięsne
154 kotlety mielone cielęce
155 cielęcina (kura, brojler) z marchewką i selerami
156 cielęcina (kura, brojler) z ziemniakami i groszkiem zielonym
157 cielęcina (kura, brojler, baranina chuda) ze szpinakiem
158 cielęcina (wołowina, wieprzowina) z fasolką szparagową
159 wieprzowina z porami
160 wieprzowina z mrożonką giuwecz
161 cielęcina (wołowina, wiprzowina, kura, brojler)
162 wieprzowina (baranina) zapiekana z kapustą kwaszoną
163 bigos
164 kalarepa z pulpetami
165 golonka z fasolą (grochem)
166 serca wieprzowe (cielęce, wołowe) z ziemniakami i szpinakiem
167 parówki (kiełbasa parówkowa, serdelowa) z fasolą
168 kotlety z cielęciny (wołowiny, wieprzowiny) i kapusty
169 gołąbki
170 papryka nadziewana mięsem i ryżem
171 kabaczki (pomidory) nadziewane mięsem
172 zapiekanka z mięsa mielonego kabaczków i ziemniaków
173 szynka zapiekana z makaronem
174 mięso z makaronem a la pierożki
175 risotto
i071 potrawy z ryb
i072 ryby dostępne na rynku
i073 ocena jakości ryb
i074 zabijanie ryb.
i075 patroszenie ryb
i076 dzielenie tuszek rybnych
i077 doprawianie ryb
i078 ryby gotowane
176 galareta do zalewania ryb
177 ryba po kapitańsku
178 galaretki porcjowe z ryby (tymbaliki)
179 ryba w sosie zielonym
180 ryba gotowana z masłem i jajami
181 ryba gotowana w sosie z warzywami
i079 ryby duszone
182 leszcz po białostocku
183 filety z dorsza po mazursku
184 filety z dorsza zapiekane w śmietanie
185 szczupak po staropolsku
186 bigosik z lina
187 karp po parysku
188 potrawka z leszcza
i080 ryby smażone
189 leszcz smażony po rybacku
190 płastuga w cieście pikantnym
191 karmazyn panierowany smażony
192 halibut na sposób francuski
193 śledź świeży w zalewie
i081 ryby pieczone
194 ruloniki pieczone ze śledzi
195 karmazyn pieczony w pergaminie
196 okoń po kaszubsku
197 szaszłyk ze śledzi
198 karp w sosie chrzanowym
199 halibut po myśliwsku
i082 zapiekanki rybne
200 ryba zapiekana z makaronem
201 ryba zapiekana z warzywami
202 śledzie zapiekane z ziemniakami i grzybami
i083 potrawy z mielonej masy rybnej
203 budyń z ryb
204 knedle ziemniaczane z farszem rybnym
205 sznycle rybne206 rolada z wkładką z jaj
206 rolada z wkładką z jaj
207 pulpety rybne
208 kulki rybne na grzankach
i084 potrawy z jaj
i085 jaja i przetwory z jaj występujące na rynku
i086 przechowywanie jaj
i087 zastosowanie jaj w żywieniu
i088 przygotowanie jaj do użycia
i089 jaja gotowane jaja na twardo jaja gotowane bez skorupek i w skorupkach
209 jaja na miękko
210 jaja na twardo
211 jaja w "koszulkach"
212 jaja gotowane na parze
i090 jjaja smażone
i091 jaja sadzone
213 jaja sadzonei092 jajecznice
i092 jajecznice
214 jajecznica zwykła
215 jajecznica z pomidorami
216 jajecznica z kalafiorem gotowanym
217 jajecznica z groszkiem zielonym
218 jajecznica z pieczarkami
i093 omlety
219 grzybek biszkoptowy
220 omlet biszkoptowy
221 omlet wiosenny
222 omlet naturalny z marchewką
223 jaja faszerowane w skorupkach
224 jaja faszerowane rybą
225 kotleciki z jaj
i094 potrawy z mleka i serów
i095 koncentraty mleczne
i096 przetwory mleczne
i097 zupy
226 kasza manna na mleku
227 kasza krakowska z mlekiem
228 płatki (kasza) kukurydzane na mleku
229 kasza gryczana z mlekiem
230 zupa ryżowa przecierana na mleku
231 kluski lane na mleku
232 zacierki z mąki razowej na mleku
233 kluski z płatków owsianych na mleku
234 zupa ziemniaczano-mleczna z zacierkami
235 zupa z mleka zwarzonego
236 zupa z dyni na mleku z zacierkami
237 zupa jarzynowo-ryżowa na mleku
238 zupa z kalarepki(marchwi) na mleku
239 zupa z marchwi z mąką i proszkiem mlecznym
240 zupa kalafiorowo-ziemniaczana na mleku
241 zupa szparagowa na mleku
242 zupa pomidorowa na mleku
243 zupa grzybowa na mleku
244 zupa grochowa błyskawiczna na mleku
245 chłodnik z mleka zsiadłego z botwinką
246 chłodnik witaminowy z mleka zsiadłego z owocami
247 barszcz z serwatki i maślanki
248 chłodnik szczawiowy na serwatce
249 zupa ziemniaczana na serwatce
250 zupa cocktail szybkościowa
251 zupa śmietanowo-mleczna z kminkiem
252 zupa nic z piankami
253 zupa makowa na mleku
254 zupa mleczna z grzankami
i098 napoje i desery mleczne
255 napój mleczno-owocowy
256 napój mleczny poziomkowo-miodowy
257 napój mleczno-malinowy
258 napój śmietanowo-poziomkowy
259 napój mleczny z sokiem
260 napój mleczny z porzeczek czarnych
261 napój mleczno-jabłkowy z żółtkiem
262 napój waniliowy z żółtkiem263 cocktail mleczno-czekoladowy
263 cocktail mleczno-czekoladowy
264 cocktail mleczno-kawowy
265 cocktail z lodów kakaowych i mleka
266 cocktail z lodów śmietankowych i soku owocowego
267 napój z mleka zsiadłego - wiosenny
268 napój mleczno-serwatkowy
269 napój mleczno-pomidorowy
270 napój mleczno-marchwiowy
271 napój z mleka zsiadłego z nektarem śliwkowym
272 napój z mleka zsiadłego z nektarem truskawkowym
273 napój jogurtowo-mleczny
274 napój jogurtowo-malinowy
275 napój kefirowo-porzeczkowy
276 napó...
ooogosia24241ooo