Parówki drobiowe.pdf

(144 KB) Pobierz
349632247 UNPDF
Surowiec podstawowy:
1 Mio drobiu – 2,50 kg
2 Mio cielce lub mio wołowe kl II – 0,75 kg
3 Mio wieprowe kl II – 0,5 kg
4 Tłuc wieprowy twardy (podgardle okórowane) – 1,25 kg
Przyprawy:
1 Sól – 0,10 kg
2. Saletra – 0,004 kg
3 Piepr naturalny lub iołowy – 0,005 kg
4 Gałka mukatołowa – 0,0015 kg
Materiały pomocnice
Ołonki – jelita baranie lub cielce cienkie, o rednicy 14 - 22 mm lub ołonki tucne o rednicy 20 –
24 mm.
Spoób wykonania
Mio apeklowad tak jak na kiełbay (na ucho)
Mio peklowane – drobiowe, wieprowe, cielce lub wołowe ro, rodrobnid na iatce o rednicy
oczek 2 - 3 mm Mio wołowe prepucamy 3 ray (w miejce kutrowania) pre najmnieja
iatk i mieamy 65-70% wody lub lodu Podca mieania dodajemy pootałe mio, i
pryprawy i mieamy do wymieania dokładnego wytkich kładników
Tak prygotowaną maą napełniamy dod luno jelita ormując odcinki i prewiąując je prdą
Parówki pootawiamy w wojach
Powietre należy wykłud igłą
Osadzamy przez ok. 0,5 do 1 godz.
Wdimy gorącym dymem, pre 65 – 85 minut, aż do momentu, kiedy parówki nabiorą barwy
janobrąowej W trakcie wdenia pamitajmy o prekładaniu kijów wdarnicych
Po uwdeniu parówki parymy w temperaturze 70-72 st.C przez 10-15 min, aż do oiągnicia
wewnątr parówek temperatury 68-70 st.C.
Po pareniu parówki chłodimy imną wodą pre ok 5 minut i umiecamy w chłodnym
pomieceniu, w celu otudenia do temperatury poniżej 12 tC
Wkaane jet po otudeniu lub w caie tudenia oblad parówki wrącą wodą
Studenie parówek w ołonkach tucnych toowad wyłącnie powietrne
Wydajnod gotowego wyrobu precitna – 108%
Nadełał Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin