Aromat ciast.doc

(187 KB) Pobierz
Aromat ciast

Aromat ciast...

        

 Przesycone zapachem choinki mieszkanie, aromat piekących się ciast nieodłącznie kojarzą się nam ze Świętami.

Dla miłośników wielowiekowej polskiej tradycji przepis na makowiec, piernik i sernik.

Tradycyjny makowiec.

Składniki:

·         1 1/2 szklanki mąki

·         1/2 szklanki mleka

·         3 łyżki cukru

·         2 dag drożdży

·         4 żółtka

·         2 jajka

·         szczypta soli

·         2 łyżki masła

·         gotowa polewa czekoladowa

·         szklanka maku

·         1/2 szklanki cukru do masy

·         2 łyżki miodu

·         bakalie

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, szczyptą soli, zalać letnim mlekiem i dodać tyle mąki, aby ciasto było jak gęsta śmietana. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Dodać jajko, żółtka i roztopione masło. Wyrabiać mikserem tak długo, aż w cieście pojawią się bąbelki. Mak opłukać, zagotować w małej ilości wody, przelać zimną wodą, odcedzić i zemleć. Połączyć z miodem, bakaliami, jajkiem i 1/2 szklanki cukru. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć w rulon. Włożyć do blachy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i piec 90 minut w tem. 180 stopni. Przestudzony makowiec pokryć polewą czekoladową.

Przekładany piernik.

Składniki:

·         80 dag maki krupczatki

·         50 dag miodu

·         8 jajek

·         2 szklanki cukru pudru

·         kostka masła

·         po łyżce proszku do pieczenia i przyprawy korzennej

·         orzechy włoskie

·         migdały

·         smażona skórka pomarańczowa

·         gotowa polewa czekoladowa

·         30 dag cukru

·         1/2 szklanki wody

·         kilka kropli octu

·         sok z cytryny

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodają po jednym żółtku. Ucierając, dodawac stopniowo miód, przyprawę korzenną, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wymieszac z ubitymi na sztywno białkami i posiekanymi bakaliami. Formę wysmarować tłuszczem, nałożyć ciasto. Piec ok.60 minut w tem.180 stopni. Zagotować cukier, wodę i ocet. Potem trochę schłodzić i ucierać, dodając sok z cytryny, aż masa będzie biała. Przekroić upieczony piernik i przełożyć masą, na koniec polać polewą czekoladową.

Sernik na herbatnikach.

Składniki:

·         75 dag sera białego

·         3 jajka

·         10 dag rodzynek

·         4 łyzki oleju

·         1 1/3 szklanki cukru

·         po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i kaszy manny

·         zapach waniliowy

·         4 opakowania herbatników

·         gotowa polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Ser zemleć dwukrotnie w maszynce i wymieszać z cukrem, 3 łyżkami oleju, mąką ziemniaczaną, zapachem waniliowym, żółtkami, połową namoczonych rodzynek i delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Blachę wysmarować pozostałym olejem, posypać kaszą manną, ułożyć połowę herbatników i wyłożyc masę serową. Wierzch nakryć pozostałymi herbatnikami. Piec 50-60  minut w tem.180 stopni. Polewę przygotować wg przepisu i polać zimny sernik, posypać resztą rodzynek.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin