Aromat ciast...
Przesycone zapachem choinki mieszkanie, aromat piekących się ciast nieodłącznie kojarzą się nam ze Świętami.
Dla miłośników wielowiekowej polskiej tradycji przepis na makowiec, piernik i sernik.
Tradycyjny makowiec.
Składniki:
· 1 1/2 szklanki mąki
· 1/2 szklanki mleka
· 3 łyżki cukru
· 2 dag drożdży
· 4 żółtka
· 2 jajka
· szczypta soli
· 2 łyżki masła
· gotowa polewa czekoladowa
· szklanka maku
· 1/2 szklanki cukru do masy
· 2 łyżki miodu
· bakalie
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem, szczyptą soli, zalać letnim mlekiem i dodać tyle mąki, aby ciasto było jak gęsta śmietana. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Dodać jajko, żółtka i roztopione masło. Wyrabiać mikserem tak długo, aż w cieście pojawią się bąbelki. Mak opłukać, zagotować w małej ilości wody, przelać zimną wodą, odcedzić i zemleć. Połączyć z miodem, bakaliami, jajkiem i 1/2 szklanki cukru. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć w rulon. Włożyć do blachy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i piec 90 minut w tem. 180 stopni. Przestudzony makowiec pokryć polewą czekoladową.
Przekładany piernik.
· 80 dag maki krupczatki
· 50 dag miodu
· 8 jajek
· 2 szklanki cukru pudru
· kostka masła
· po łyżce proszku do pieczenia i przyprawy korzennej
· orzechy włoskie
· migdały
· smażona skórka pomarańczowa
· 30 dag cukru
· 1/2 szklanki wody
· kilka kropli octu
· sok z cytryny
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodają po jednym żółtku. Ucierając, dodawac stopniowo miód, przyprawę korzenną, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wymieszac z ubitymi na sztywno białkami i posiekanymi bakaliami. Formę wysmarować tłuszczem, nałożyć ciasto. Piec ok.60 minut w tem.180 stopni. Zagotować cukier, wodę i ocet. Potem trochę schłodzić i ucierać, dodając sok z cytryny, aż masa będzie biała. Przekroić upieczony piernik i przełożyć masą, na koniec polać polewą czekoladową.
Sernik na herbatnikach.
· 75 dag sera białego
· 3 jajka
· 10 dag rodzynek
· 4 łyzki oleju
· 1 1/3 szklanki cukru
· po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i kaszy manny
· zapach waniliowy
· 4 opakowania herbatników
Ser zemleć dwukrotnie w maszynce i wymieszać z cukrem, 3 łyżkami oleju, mąką ziemniaczaną, zapachem waniliowym, żółtkami, połową namoczonych rodzynek i delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Blachę wysmarować pozostałym olejem, posypać kaszą manną, ułożyć połowę herbatników i wyłożyc masę serową. Wierzch nakryć pozostałymi herbatnikami. Piec 50-60 minut w tem.180 stopni. Polewę przygotować wg przepisu i polać zimny sernik, posypać resztą rodzynek.
madziuniaa