Ścieżka edukacyjna Piekarnia.doc

(1255 KB) Pobierz

Projekt zajęć zintegrowanych na bazie ścieżki edukacyjnej

 

GRUPA WIEKOWA: 5-latki ok. 20 osób

TEMAT DNIA: „ Nasze wypieki”

CEL GŁÓWNY: Poznam siebie, innych. Próbuję uchwycić relacje między sobą a innymi

                                 przedmiotami.

CELE SZCZEGÓŁOWE: 1) do czego są potrzebne różne przedmioty dorosłym?

                                          2) Co mogę zrobić z różnych przedmiotów?

                                           3) Ja sprawca zdarzeń : co mogę, a czego nie?

METODY: wg K.Duraj- Nowakowej

1) metody czynne:

·         Metoda samodzielnych doświadczeń

·         Metoda kierowania  własną działalnością dziecka                                         

 

2) metody słowne:

·         Rozmowy, opowiadania, zagadki

·         Metoda żywego słowa

 

3) metody oglądowe

·         Obserwacja, pokaz                                                           

 

FORMA REALIZACJI: grupowa, indywidualna

ŚRODKI DYDAKTYCZNE: mąka, sól, woda, pacynka, ilustracje, owoce, warzywa, produkty mączne,

CZAS REALIZACJI:  Wycieczka do piekarni przez ok. 2 godz., następnie powrót do sali  

                                       przedszkolnej, omówienie, wykonanie zadań związanych z odbytą

                                       wycieczką.

MIEJSCE:  Piekarnia  PSS Społem  w Lubsku

CHARAKTERYSTYKA ŚCIEŻKI EDUKACYJNEJ: 

 

TRASA ŚCIEŻKI: długość około 1500 m

PRZEBIEG ŚCIEŻKI: Do piekarni idziemy wraz z towarzyszącym nam jeszcze jednym nauczycielem. Po przyjściu na miejsce odbędzie się rozmowa z piekarzem na temat wyrobu ciasta (podstawy teoretyczne : składniki, metody; zasady higieny). Następnie oprowadzenie po salach produkcyjnych gdzie dzieci będą mogły zobaczyć powstawanie chleba. Później dzieci zostają podzielone na 4 grupki po około 5 osób, każdej grupie przewodzi jeden piekarz, który pokazuje jak wykonać bułkę. Następnie dzieci same mogą zrobić własne wypieki. Bułki zostaną włożone do pieca a dzieci w tym czasie spotykają się w bufecie (stołówce), gdzie będą mogły zadać jakieś pytania piekarzowi. Lub poczekać na swoje wyroby, które właśnie są w piecach. Po tej rozmowie dzieci otrzymują mały poczęstunek od piekarni, i swoje wyroby, które mogą zabrać ze sobą do domu. Wycieczka kończy się podziękowaniem i powrotem do przedszkola.

 

PROPOZYCJE WYKORZYSTANIA WIADOMOŚCI ZDOBYTYCH NA WYCIECZCE:

-          kształtowanie pojęcia produkty mączne tzn. takie do których wykonania potrzebna jest mąka 

np. rozkładamy przed dziećmi różne produkty: owoce, pieczywo, soki, makarony, słodycze i prosimy o wskazanie produktów, które zawierają w sobie mąkę, i te produkty podpisujemy „ produkty mączne”

-          wykonanie prac technicznych z masy solnej; sposoby plecienia warkoczy z ciasta, formowanie bochenków chleba, bułek ( wsyp mąkę do miski, dodaj soli i trochę wody; ugniataj wszystko rękami, aby powstała masa solna; zrób z niej kulkę, a potem bułkę; zrób wałeczek, możesz z niego teraz zrobić rogalik, a może masz jeszcze jakiś pomysł co można zrobić z masy solnej?)

-          wspólne narysowanie plakatu pt.: „ Od kłosa do chleba”









         

-         



-           

-           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-          jakie mogą być dodatki do chleba? ( pestki dyni, słonecznika, mak, sezam...)

 

-          podstawowe nazwy bułek, kajzerka, grahamka, drożdżówka, jagodzianka...)

 

 

-         

zadanie matematyczne: Ile jest bułek? Ile jest rogali? Porównaj ich liczbę. Wpisz odpowiednie liczby i znaki.









 

 

 











 

 

 





 

 

 

 

 

 

 



-          Opowiedz co dzieje się w piekarni, na postawie rysunku.(załącznik nr 1)             

 

-          Zabawa przy pomocy pacynki. „Kuchareczka”(załącznik nr 2)

 



 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin