Sernik z czekoladą.docx

(90 KB) Pobierz

Cheesecakebrownie (sernikobrownie)

Do tej pory przygotowywałam sernikobrownie z owocami, kiedy jednak zobaczyłam u Eli takie klasyczne sernikobrownie, też nabrałam na nie wielkiej ochoty. Dzięki ślicznym "esom floresom" powstałym z połączenia masy jasnej i ciemnej można uzyskać proste, a jednak niesamowicie urokliwe ciasto. Moje troszkę popękało, ale to pewnie wina zbyt szybkiego chłodzenia, jakie mu zafundowałam. W smaku rewelacyjne.

Zdjęcie - Cheesecakebrownie (sernikobrownie)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę 24 x 24 cm

Składniki na masę czekoladową:

·         5 jajek

·         100g cukru trzcinowego (najlepiej pudru, można zmielić w młynku do kawy)

·         200g masła

·         250g czekolady

·         120g mąki

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczone masło i czekoladę i zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę, wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki na masę serową:

·         500g sera twarogowego zmielonego (albo 300g philadelphii i 200g ricotty)

·         2 żółtka

·         łyżka ekstraktu z wanilii

·         4 łyżki cukru pudru

·         2 łyżki maizeny (lub skrobi ziemniaczanej)

Wszystkie składniki krótko zmiksować.

Masę serową wyłożyć na masę czekoladową. Najlepiej w postaci kleksów. Wtedy trzonkiem drewnianej łyżki , połączyć delikatnie obie masy.

Piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C. Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego:-)

Przed włożeniem do piekarnika;-)

Zdjęcie - Cheesecakebrownie (sernikobrownie)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cheesecakebrownie (sernikobrownie)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin