Filizanka Smakow nr_6_10_2009.pdf

(4109 KB) Pobierz
286378760 UNPDF
Palenie kawy
Słodka manufaktura
Zaparzacze do herbaty
Herbata z żyrafą i słoniem
Czajniki z Yixing
Wanilia
286378760.025.png 286378760.026.png 286378760.027.png 286378760.028.png 286378760.001.png 286378760.002.png 286378760.003.png 286378760.004.png
 
poudniowomerykskich plntcjch kwy npiszemy
w kolejnych numerch lnk mk
djcia oepo olombia
286378760.005.png 286378760.006.png 286378760.007.png 286378760.008.png 286378760.009.png
tymnumerze
Miejscamagiczne
PikantnemiasteczkoEspelette 2–3
80smakwdookoławiata
Herbatazyrafisłoniem.PlantacjewAfryce 4–7
Podrkakaoprzezeuropejskiepałace(czII)8–9
HistoriaherbatywEuropie–herbaciarnie 10–12
Przewodniksmakw
anilia14–16
Słodkamanufaktura18–20
Paleniekawy(czII)21–24
Zaparzanieyerby24–25
Niezbdniki
Zaparzaczedoherbaty 26–27
CzajnikizYixing28
250latmiłocidopiknanastole29
Smakidladuszyiciała
Filmowakawa30–31
Ciekawostki
RandkazeStrzelcem32
cztadlaoczu32
KONKURS dla czytelników
jakiego kraju wywodzi si sztuka
tworzenia herbat artystycznych?
a ndie b hiny c enia
Odpowied, wraz z imieniem i nazwiskiem, prosimy
wysa mailem na adres:
konkurs@filizankasmakow.pl
do 30 Padziernika 2009 roku.
ozlosujemy 10 bombonier z herbatami artystycznymi
www.herbatyartystyczne.com
Szczegłykonkursunastroniewww.lizankasmakow.pl
FiliankaSmakwISSN1899-4431
ydawca:IRBISBarbaraSzwast,50-158rocław,ul.Piaskowa15,tel./fax713723300,e-mail:redakcja@lizankasmakow.pl
.lnkmko.pl
Redakcja:BarbaraSzwast,MariaRykaluk,AlicjaKonury(grak),eronikaHalenka,AgnieszkaKkol,ŁukaszSzatyłowicz.
spłpraca:AlicjaKlimczyk,AgnieszkaHajbura , JuliaRogowska-Reguliska,KrzysztofKaszewski.
Skład:Redakcja. Okładka:AlicjaKonury. Korekta:MarcinGrabski.
Druk:DrukarniaHector,Długołka.Nakład10000egz.,bezpłatnadystrybucjawwybranychsklepachzkaw,herbatipijalniachczekolady.
Listapunktwdystrybucyjnychnastronieinternetowej.
Redakcjanieponosiodpowiedzialnocizatrezamieszczonychreklamiartykułwrmowych.Niezamwionychmateriałwredakcjaniezwraca.
FiliankaSmakw
1
286378760.010.png 286378760.011.png 286378760.012.png 286378760.013.png 286378760.014.png 286378760.015.png 286378760.016.png 286378760.017.png 286378760.018.png 286378760.019.png
Miejsca magiczne
ikantne miasteczko
spelette
odobno wystarczy raz zobaczy spelette,
eby na zawsze ju je zapamita. iae
domy budowane z kamienia, z kolorowymi,
gwnie czerwonymi, drewnianymi okienni-
cami i belkami konstrukcyjnymi s tam
niezwykle przyozdobione. a wielu z nich
mona bowiem podziwia zwisajce girlandy
suszcych si czerwonych papryczek.
irlndy suszcych si ppryk
Niektre papryczki s ju ciemnoczerwone, po-
marszczone od soca i wiatru, inne byszcz wie
soczyst czerwieni. Nic zatem dziwnego, e w niemal
kadym miejscowym sklepie mona kupi rne pro-
dukty z papryk sery, kontury, pasty oraz wyroby
czekoladowe.
Czekoladowe mufinki z chilli
kadniki suche
kadniki mokre
1 i 3/4 szklanki mki
125 g roztopionej margaryny lub masa
szklanki cukru
1 szklanka keru, zsiadego mleka lub malanki
2 czubate yki kakao
1 jajko
2 paskie yeczki sody oczyszczonej
yeczki proszku do pieczenia
2 spore szczypty chilli
125 g dobrej gorzkiej czekolady
misce mieszamy suche skadniki. Osobno czymy roztrzepane jajko z kerem
i ostudzonym, roztopionym tuszczem. ao wlewamy do miski z suchymi
skadnikami i szybko mieszamy yk. Na kocu dodajemy pokrojon
w niewielkie kawaki czekolad.
Mas nakadamy do foremek munkowych (jeeli nie uywamy papierowych
papilotek, to foremki naley wysmarowa margaryn).
stawiamy do piekarnika nagrzanego do 10 stopni i pieczemy okoo 20 minut.
dj cie gnieszk kol
eronika alenka
2
286378760.020.png 286378760.021.png 286378760.022.png
djcia Alicja limczyk, Barbara zwast
Wok uroczego, malowniczo pooonego
miasteczka Espelette w raju Baskw ( Pays Basque )
w Akwitanii, w poudniowo-zachodniej Francji, upra-
wia si od wiekw odmian papryki, ktra swoj
popularno zyskaa jako Piment dEspelette.
Sprowadzona w XV wieku z Nowego wiata
maa, wyduona papryka chilli szybko zadomowia si
na francuskim przedgrzu Pirenejw. Pocztkowo
bya uywana jako lek, ale niebawem odkryto, e
wietnie si nadaje do konserwowania misa i przy-
prawiania potraw. W duej mierze zastpia bardzo
drogi w tym czasie czarny pieprz. Od wiekw stanowi
nieodzowny element regionalnej kuchni baskijskiej.
DzinazwaPimentdEspelettejestchronionaprawnie
jako dobro narodowe, podobnie jak szampan. Do
uywania tej nazwy ma prawo dziesi wsi z okolicy.
W ostatni weekend padziernika w Espelette
odbywa si coroczny festiwal papryki, na ktry
zjedaj tysice turystw. W roli gwnej wystpuje
oczywicie papryka, a staym elementem festiwalu s
korowody mieszkacw, konkursy kulinarne i ostra
konkurencja rnych potraw regionalnej kuchni.
Barbara zwast
zekoldy z rnymi przyprwmi
klep z sermi
zekoldki z ppryk firmy ntton
polecne s przez producent do
serwowni z szmpnem
utork w ntton hocoltier
286378760.023.png 286378760.024.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin