Wyciskarki soków_Przepisy.pdf

(179 KB) Pobierz
Przepisy na soki owocowo - warzywne
Przepisy na soki owocowo - warzywne
zamiast witamin w tabletkach
*do ich przyrządzenia doskonale nada się wyciskarka Omega 8004/8006 lub sokowirówka
Musujący chłodnik z gruszek i moreli.
4 duże pokrojone i wydrążone morele
3 duże gruszki, bez ogonków
1 filiżanka kruszonego lodu
250ml wody mineralnej
1. Wyciśnij morele i gruszki.
2. Przesyp lód do szklanek koktajlowych.
3. Napełnij szklanki wyciśniętym napojem.
4. Dolej wody mineralnej i zamieszaj.
Tropikalny mix
2 obrane, wydrążone i pokrojone owoce mango
3 obrane kiwi
½ obranego i pokrojonego ananasa
½ filiżanki świeżych liści mięty
1 filiżanka kruszonego lodu
1.Wyciśnij mango, kiwi i ananasy.
2.Przesyp lód do czterech szklanek, dopełnij sokiem i zamieszaj.
Chłodnik z ogórków, ananasów i kolendry
2 ogórki (mogą być obrane, wg uznania)
½ filiżanki świeżych liści kolendry
½ obranego ananasa
1 filiżanka kruszonego lodu
1. Wyciśnij ogórki, kolendrę i ananas.
2. Przesyp lód do czterech szklanek i zalej chłodnikiem. Dobrze zamieszaj.
Klasyczny starter - Sok z jabłka, marchewki i selera
Dostosuj ilość wyciskanych marchwi lub jabłek, tak aby sok był dostatecznie słodki i lekko
pikantny według Twojego gustu:
4 małe jabłka Granny Smith
3 średniej wielkości marchewki
4 łodygi selera naciowego
1. Wrzuć jabłka, marchewki i seler do wyciskarki lub sokowirówki.
2. Wszystko dobrze wymieszaj i podawaj natychmiast.
Wytrawny & pikantny - Sok z pomidora, marchwi, selera i limonki
2 średnie pomidory
1 obrana limonka
1 duża marchew
2 łodygi selera naciowego
1. Wrzuć kolejno limonkę, marchew, pomidory i seler do wyciskarki.
2. Ozdób kawałkiem selera i podawaj świeży.
Sok z pomarańczy, marchwi i buraka
4 obrane pomarańcze
2 średniej wielkości marchewki
3 średniej wielkości buraki
1. Wrzuć pomarańcze, marchewki i buraki do wyciskarki.
2. Podawaj zaraz po wyciśnięciu lub przechowuj w lodówce.
Sok z brzoskwini, grejpfruta i jabłka
2 duże brzoskwinie
2 grejpfruty
1 małe jabłko Delicious
1. Obierz grejpfruta, przekrój brzoskwinie na pół i wyjmij z nich pestkę.
2. Wrzuć kolejno brzoskwinie, grejpfruty i jabłka do urządzenia (lepsza do tego celu będzie
wyciskarka niż sokowirówka).
3. Podawaj po wyciśnięciu lub przechowuj w lodówce.
2
Niespodzianka jabłkowo-burakowa
2jabłka
½ buraka
½ cytryny
Wyciśnij wszystko po kolei.
Poncz jabłkowo-burakowy
2 jabłka
1 średniej wielkości burak
1 pomarańcza, bez skórki
3 marchwie
Wyciskaj wszystko po kolei.
Sok z truskawek, jabłek i gruszki
1 filiżanka truskawek bez szypułek
1 małe jabłko Granny Smith
3 małe dojrzałe gruszki
1. Usuń gniazda nasienne z gruszek i jabłka.
2. Wyciskaj najpierw truskawki, potem gruszki a na końcu jabłka.
3. Podawaj świeże zaraz po wyciśnięciu.
Letnie orzeźwienie
½ małego, obranego melona bez pestek
3 świeże liście mięty
1 obrane i przepołowione mango, bez pestek
1. Obierz melona ze skórki i usuń z niego gniazdo nasienne.
2. Obierz mango i usuń z niego pestkę.
3. Wyciśnij najpierw melona a następnie mango w międzyczasie wrzucając po listku mięty.
4. Wymieszaj napój i podawaj udekorowany listkiem mięty.
5. W upalne dni, możesz go uprzednio schłodzić w lodówce.
3
Napój jabłkowo-żurawinowy
2 jabłka
1 i ¼ szklanki żurawiny
Usuń gniazdo nasienne z jabłka i wyciskaj po kolei żurawinę a następnie jabłka.
Sok z pomidora, ogórka, pietruszki i marchewki
3 średnie pomidory
1 duży ogórek (może być obrany zależnie od gustu)
1 duży pęczek świeżej pietruszki
3 średniej wielkości marchewki
Wyciśnij kolejno pomidory, ogórki, pietruszkę i marchew.
Sok z pomarańczy, imbiru, selera i słodkich ziemniaków
4 obrane pomarańcze
2,5 cm kawałek imbiru
4 łodygi selera
1 mały słodki ziemniak, obrany i przepołowiony
Wyciśnij pomarańcze, imbir, seler i ziemniak i serwuj zaraz po wyciśnięciu.
Sok z pasternaku, selera i gruszki
2 pasternaki
4 łodygi selera
4 średniej wielkości gruszki
Wyciskaj kolejno pasternaki, gruszki i seler.
Reddy
3 średniej wielkości pomidory
2 małe czerwone papryki
4 pęczki pietruszki
3 marchewki
1.Wydrąż środek papryki i usuń pestki
2.Wyciśnij pomidory, paprykę, pietruszkę i marchew.
4
Sok z jeżyn, grejpfruta i gruszki.
250g jeżyn
2 obrane grejpfruty
3 dojrzałe gruszki
Sok z jagód, jeżyn, truskawek i limonki
500g jeżyn
500g jagód
500g truskawek bez szypułek
1 obrana limonka
Sok z ogórka, selera, kiełek fasoli i koper włoski
1 duży ogórek
3 łodygi selera
2 filiżanki kiełek fasoli
1 bulwa kopru włoskiego
Sok z jabłkowo-winogronowy
5-6 jabłek
2 szklanki winogron
2 łodygi selera
Drink miętowo-jabłkowy
6 liści szczawiu
2 duże jabłka
1 limonka, bez skórki
1 gałązka mięty
1 garść natki pietruszki
Drink jogurtowy
1 obrane, pokrojone i wydrążone mango
½ małego obranego i wydrążonego melona
2 obrane pomarańcze
3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin