Ketoza krów - ćwiczenia.docx

(1509 KB) Pobierz

Ketoza krów (ketosis bovum, ketonemia, acetonemia, ketonuria, acetonuria)

Choroba charakteryzuje się :

-nagromadzeniem się zw. ketonowych we krwi (ketonemia), moczu (ketonuria), mleku (ketolakcja) i w wydychanym powietrzu

-zmniejszeniem stężenia glukozy we krwi (hipoglikemia)

-skłonnością do zwyrodnienia tłuszczowego wątroby

Rodzaje ketozy:

K. pierwotna – występuje samoistnie w okresie poporodowym

K. wtórna – występuje w przebiegu innych chorób pierwotnych niezależnie od okresu laktacji

K. pokarmowa – występuje niezależnie od okresu laktacji, wieku, płci a karmionych paszą ketogenną

K. subklinicznatypowa choroba dla stad krów

K. kliniczna: postać niestrawnościowa i postać nerwowa (neurologiczna)

Przyczyny k. pierwotnej:

          Specyficzna przemiana energetyczna u przeżuwaczy

          Wysoka wydajność mleczna w początkowym okresie lakatcji

          Znaczny wzrost zużycia glukozy na początku laktacji  (niedobory energetyczne)

          Spadek produkcji glukozy i glikogenu w wątrobie

          Nadmierne otłuszczenie krów w okresie przedporodowym

          Zaburzenia hormonalne - (obniżenie stężenia glikokortykoidów i insuliny a wzrost stęzenia STH, tyroksyny, noradrenaliny))

          Błędy żywieniowe

Przyczyny wewnętrzne – przemiany węglowodanowe:

Węglowodany w paszy

   celuloza, hemiceluloza, skrobia, sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza

   enzymy:  depolimerazy,  amylazy, celulazy

  Lotne kwasy tłuszczowe (LKT)

     kwas octowy    60 – 65%

     kwas propionowy                             ~ 20%

     kwas masłowy                             15 – 20%

  NKT:                                                 ~  5%

      kwas mrówkowy, walerianowy,                 

      kapronowy, bursztynowy, mlekowy

Rola lotnych kwasów tłuszczowych:

LKT są głównym źródłem energii i materiałem budulcowym:

                                   tkanki                     mleko

kwas propionowy    tłuszcz, cukier        białko, cukier

kwas octowy                tłuszcz               tłuszcz, białko

kwas masłowy                                             białko

 

Przyczyny ketozy pierwotnej (czynniki zewnętrzne):

-Błędy żywieniowe (jednostronne i niepełnowartościowe żywienie, niedostosowanie ilościowe i jakościowe dawki pokarmowej do potrzeb produkcyjnych

-Wadliwa technika żywienia

-Głodzenie zwierząt

 

 

 

Patogeneza ketozy/ Produkcja zw. Ketonowych:

 

Przyczyny ketozy wtórnej:

          Niestrawności

          Skręt i przemieszczenia trawieńca

          Zapalenia wymienia i macicy

          Zanokcica

          Schorzenia gorączkowe z upośledzeniem lub utratą łaknienia

Przyczyny ketozy pokarmowej:

          Pasze ketogenne (zawierające kwas masłowy)

          Pasze powodujące tzw. ketogenną fermentację w żwaczu

          Obecność pierwotniaków z rodzaju Entodinum w treści żwacza

Zależność między żywieniem, trawieniem a ketozą przeżuwaczy:

Objawy kliniczne ketozy (postać niestrawnościowa):

-Spadek wydajności mlecznej

-Zmniejszenie lub brak apetytu

- osłabienie i zanikanie odruchów przeżuwania i ruchów  żwacza

-Upośledzenie motoryki przedżołądków, brak napięcia mięśniówki ściany brzucha i żwacza               (żwacz jest pusty)

-Zwiększona wrażliwość okolicy wątroby i czasami powiększenie pola stłumienia wątrobowego

-Kał twardy, pokryty śluzem później płynny

-Mleko gęste i warzy się przy gotowaniu

-Postępujący spadek masy ciała i wychudzenie

 

Objawy kliniczne ketozy (postać nerwowa):

-Osłabienie psychomotoryczne (osowiałość, senność, słaba reakcja na bodźce, śpiączka, pozycja leżąca)

-Pobudzenie psychomotoryczne (parcie na oślep, dreptaniem w miejscu, ślinotok, spaczony apetyt, lizanie lub gryzienie własnej skóry,  zaburzenia koordynacji ruchów, nadwrażliwość czuciowa, puste przeżuwanie, zaburzenia czucia głębokiego)

 

Zmiany biochemiczne:

Krew

- hiperketonemia

- hiperlipemia

- hipoglikemia             

- hiperbilirubinemia (> 8,55 µmol/l)

- wzrost aktywności AST (> 80 U/l)

- wzrost aktywności GGT (> 30 U/l)

Mocz

- ketonuria

Mleko

- podwyższona liczba kwasowa

- ketolaktacja

Wyniki badań laboratoryjnych przy ketozie:

 

Interpretacja wyników laboratoryjnych krów:

Rokowanie

W ketozie pierwotnej i pokarmowej pomyślne – w stanach lżejszych powrót do zdrowia w ciągu 3-6 dni, w cięższych po 8-10 dniach

Brak poprawy po 5-6 dniach budzi podejrzenie ketozy wtórnej i rokowanie ostrożne lub niepomyślne

Zmiany anatomopatologiczne:

-Wychudzenie zwierząt

-Zwyrodnienie wątroby

-Tłuszczowe nacieki w nerkach oraz nadnerczach

-Czasami zażółcenie błon śluzowych

Rozpoznanie różnicowe:

Postać niestrawnościowa ketozy:

-niestrawności

-zapalenie otrzewnej

-przemieszczenia trawieńca

Postać nerwowa ketozy:

- wścieklizna

-tężyczka pastwiskowa

-porażenie poporodowe

-zapalenie opon mózgowych i mózgu

 

 

 

Leczenie ketozy:

Glukosum 20% i.v. 1 litr1-2 razy dziennie przez 4 kolejne dni

Opticortenol S i.m. 8-10 ml na zwierzę/dzień

Hydrocortisonum i.m. 125-250 mg/zwierzę

Dexasone i.m. lub powoli i.v.5-20 ml/zwierzę/dzień

Neopropiowet p.o.100-200g 1-2 razy dziennie

Bowiketozin p.o.125-250ml 1-2 razy dz.

Ketostop p.o.300 mg/zwierzę przez 10-14dni

Ketomix p.o. 1000ml/zwierzę przez 10-14 dni

Insulinum lente,insulinum semilente s.c. 200j.m/zw

B1 i.v.5-10mg/kg mc

Combivit i.v.,s.c.20-30ml/zw

Propical a 0,5l,propical a 5l

Propiosan p.o. 25-100g/zwierzę/dzień

 

Ketoza pokarmowa- eliminacja pasz ketogennych

Ketoza z objawami klinicznymi – zwiększenie poziomu glukozy:

- glukoza 20% - 1000 ml, 40% - 500 ml,  4 – 6 dni

- glikokortykoidy:

hydrocortisonum aceticum 125-250 mg,  2 – 4 dni

Dexafort 10 ml, powtórzyć po 3 – 5 dniach

Opticortenol S 8 – 10 ml, powtórzyć po 3 – 5 dniach

- związki glukoplastyczne:

propionian sodu (Neopropiowet) 100-200g, 2x dziennie

glikol propylenowy 125-250g, Ketomix 1000 ml, Ketostop 300g, Boviketozin 250 ml - 2x dziennie przez 4-10 dni

glicerol 150-500g, 2x dziennie prze 4-10 dni

Inne środki lecznicze:

insulina 200j z glukozą

wit. B1 forte 5-10 mg/kg m.c. z glukozą przez 2-4 dni

kwas nikotynowy 6,0g, 2x dziennie przez 4-10 dni

wodzian chloralu 30-50g, przez 3-5 dni

Związki lipotropowe:

metionina 2,5-4g/100 kg m.c. i.v.

chlorek choliny 25g w 10% roztworze wodnym s.c.

Ketoza subkliniczna:

-poprawa żywienia krów

-stosowanie związków glukoplastycznych przez 6-12 dni             

Zapobieganie:

W okresie zasuszenia (8-4 tyg. a.p.)

- do 3 kg pasz treściwych (dawka pokarmowa winna pokrywać produkcję 10 l mleka)

- do 5 kg buraków cukrowych lub 10 kg buraków pastewnych

Po porodzie

- zapewnienie energii w dawce odpowiadającej 1 kg paszy treściwej na 3 kg mleka

- zapewnienie optymalnej ilości białka strawnego (55g na 1 l mleka)

- podaż włókna surowego w ilości 18-20% s.m.               (dobre siano, kiszonka z suszu)

Stopniowa zmiana rodzaju żywienia i przyzwyczajanie do nowej paszy

Eliminacja pasz ketogennych (po podaniu pasz badanie moczu na obecność związków ketonowych)

Stymulacja syntezy glukozy i hamowanie ketogenezy – podawanie profilaktyczne

- Neopropiowet 120g dziennie przez 4-5 tygodni od porodu

- Ketomix 500ml, Ketostop 100 g dziennie przez 2 tygodnie przed do 6 tygodni po porodzie

 

 

 

 

 

 

Zespół nadmiernej mobilizacji tłuszczu u krów ZNMT

Zespól stłuszczenia wątroby, zespół tłustej krowy, fatty liver syndrome, hepatosteatosis.

ZNMT jest zaburzeniem żywieniowo-metabolicznym polegającym na nadmiernym otłuszczeniu krów w okresie przedporodowym i nadmiernej lipolizi...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin