Kiełkujące nasiona to prawdziwa bomba witaminowa i źródło wielu cennyc1.docx

(24 KB) Pobierz

> Kiełkujące nasiona to prawdziwa bomba witaminowa i źródło wielu cennych 
> składników odżywczych. Zawierają m.in. cynk, żelazo, jod, mangan, lit 
> czy selen. Niektóre z kiełków są szczególnie bogate w cenne składniki. 
> Najwięcej żelaza mają kiełki lucerny, natomiast kiełki brokuła zawierają 
> likwidujące wolne rodniki sulforafany stosowane w profilaktyce 
> nowotworów. Kiełki są ważnym elementem niejednej diety, gdyż są mniej 
> kaloryczne od nasion lub produktów z nich otrzymywanych. Dlaczego kiełki 
> mają
> tak dobroczynny wpływ na nasz organizm? Podczas kiełkowanie uaktywniają 
> się enzymy rozkładające cząstki białka i węglowodanów na substancje 
> proste, łatwiej przyswajalne dla organizmu.
> Kiełków jadalnych jest blisko 20 rodzajów. Najpopularniejsze to kiełki 
> lucerny, soi, brokuła, fasoli mung (najpopularniejsze w kuchni 
> azjatyckiej), soczewicy (bogate w kwas foliowy), słonecznika, 
> rzodkiewki, buraka (mają charakterystyczny czerwony kolor oraz 
> intensywny smak i zapach) i pszenicy (mączny, słodkawy smak).
> 
> Wartości odżywcze
> 
> Kiełki lucerny są bogatym źródłem naturalnych fitoestrogenów co znaczy, 
> że ich regularne spożywanie pomaga zwalczyć nieprzyjemne objawy 
> menopauzy. Fitoestrogeny chronią również przed nowotworami, oraz 
> chorobami serca. Dodatkowo wzmacniają kości.
> 
> Kiełki alfalfa są bogatym źródłem witamin (B, C, D, E, K, PP, oraz U) i 
> soli mineralnych (potas, żelazo, wapń i fosfor). Wapń i fosfor 
> odpowiadają za zdrowie kości i zębów, dlatego warto systematycznie 
> serwować potrawy z dodatkiem kiełek dzieciom w okresie wzrostu.
> 
> Alfalfa ze względu na wysoką zawartość żelaza i potasu polecana jest 
> osobą chorym na anemię, u których wystąpił brak tolerancji na preparaty 
> z żelazem. Kiełki pomogą również obniżyć poziom złego cholesterolu, oraz 
> odtruć organizm.
> 
> Kiełki rukoli, które ostatnio dodaję praktycznie do wszystkiego ;)
> 
> Rukolę chyba wszyscy znamy w postaci zielonych, lekko pikantnych 
> listków, spożywanych przede wszystkim w formie sałaty; ten 
> charakterystyczny, pikantny smak możemy odnaleźć również w skiełkowanych 
> nasionach rukoli, których hodowla jest niezwykle prosta i niekłopotliwa.
> Tak jak rzeżuchę czy len, nasiona rukoli najlepiej jest kiełkować na 
> wyłożonej ligniną powierzchni (np. na talerzu), po namoczeniu bowiem 
> wytwarzają one specyficzny śluz (dlatego właśnie tego typu nasiona nie 
> nadają się do osobnej hodowli w słoiku, a jedynie jeśli wymieszamy je z 
> innymi nasionami np. lucerny nie dodając ich więcej niż 20%).
> 
> Przeznaczone do skiełkowania nasiona rukoli zalewamy niewielką ilością 
> wody i odstawiamy na kilka kilkanaście minut, a następnie przekładamy 
> na np. wyłożony ligniną talerz / półmisek. Dwa razy dziennie spryskujemy 
> nasiona / kiełki, które są gotowe do spożycia już po ok. 5-6 dniach.
> Kiełki rukoli są niezwykle bogate w potas, wapń, magnez, fosfor i 
> siarkę; zawierają one spore ilości witaminy C oraz witaminy : A, B1, B2 
> i B3. Dzięki zawartym w nich egzogennym kwasom tłuszczowowym (oraz 
> dzięki olejkom eterycznym) stymulują apetyt, wspomagają trawienie, 
> oczyszczają organizm, polepszają krążenie i podobno mają również 
> właściwości afrodyzjakalne (jak i sama rukola z resztą).
> Kiełki te dodawać możemy je praktycznie do wszystkiego : do sałatek, 
> kanapek, jako dodatek do warzyw, do wszelakich ziołowych sosów, 
> koktajli, itd (pamiętajmy, że kiełki najcenniejsze są w ich surowej 
> postaci).
> 
> Ze względu na niesamowite wartości odżywcze kiełków, nie bez kozery 
> nazywa się je pokarmem życia. Skumulowane w nasionach białko, 
> węglowodany i tłuszcze są podczas kiełkowania rozkładane na proste, 
> łatwo przyswajalne przez nasz organizm związki, a odpowiedzialne za ten 
> proces enzymy ułatwiają jednocześnie trawienie pokarmów jedzonych z 
> dodatkiem kiełków. To niesamowite źródło witamin, mikroelementów i soli 
> mineralnych, a także wartościowego białka, kwasów tłuszczowych omega-3 
> oraz błonnika.
> Regularne spożywanie kiełków przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, 
> wzmacnia nasz system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i 
> składników mineralnych oraz działa antynowotworowo. To niezastąpiony 
> zastrzyk zdrowia i energii na naszym talerzu.
> 
> Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu i wapnia, a więc 
> substancji mineralnych wzmacniających kości i zęby oraz niezbędnego w 
> procesie krwiotwórczym żelaza. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, 
> szczególnie tłuszczów i węglowodanów.
> 
> Kiełki lucerny są cennym źródłem, hormonów roślinnych, które w naturalny 
> sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Szczególnie polecane są 
> również kobietom w okresie ciąży i karmienia. Zapobiegają osteoporozie, 
> nowotworom i chorobom serca. Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Przynoszą 
> ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają 
> system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć. 
> Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są
> także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu.
> 
> zdrowotne właściwości kiełków.
> 
> Podczas kiełkowania nasion pod wpływem enzymów, wilgoci oraz temperatury 
> powstają ogromne ilości witamin. Te witaminy są bardzo dobrze 
> przyswajalne przez ludzki organizm.
> 
> Kiełki są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz 
> innych składników odżywczych. Są również mniej kaloryczne od samych 
> nasion i produktów z nich wytwarzanych.
> 
> W sklepach ze zdrową żywnością można kupić gotowe do jedzenia kiełki. 
> Jednak jeżeli chcemy taniej i samemu przygotować taką bombę witaminową i 
> dodawać do swoich potraw - możesz zrobić to samemu.
> 
> Zapraszamy do zapoznania się z dokładnym opisem poszczególnych rodzajów 
> kiełków, sposobami na domowe przygotowanie zdrowych kiełków oraz z 
> opiniami ekspertów na temat tego rodzaju żywienia.
> 
> Kiełki lucerny
> 
> Kiełki lucerny (Medicago sativa) są cennym źródłem 
> fitoestrogenów(hormonów roślinnych - które w naturalny sposób pomagają 
> zwalczać objawy menopauzy). Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i 
> chorobom serca.
> 
> Zawierają kanwaninę, substancję pomagajacą zapobiegać szczególnym 
> odmianom nowotworów, takich jak rak trzustki, okrężnicy, leukemia. 
> Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Przynoszą ulgę w objawach związanych z 
> reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają system odpornościowy, a dzięki 
> zawartości lecytyny poprawiają pamięć.
> 
> Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex, żelaza, wapnia, 
> magnezu i fosforu, kiełki lucerny polecane są osobom, które nie tolerują 
> preparatów żelaza oraz wegetarianom. Pomagają obniżyć poziom "złego" 
> cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są także niezwykle cenione ze 
> względu na zdolność odtruwania organizmu.
> 
> 
> Jak właściwie hodować kiełki lucerny:
> 
> Czas namaczania nasion: 4-6 h
> Czas kiełkowania: 5-6 dni
> Metody hodowli: słoik, kiełkownica
> Sposób jedzenia: surowe
> 
> Jakie witaminy zawierają kiełki lucerny:
> 
> Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E
> 
> Jakie składniki mineralne zawierają kiełki lucerny:
> 
> Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, 
> siarka, selen
> 
> Fitoestrogeny, lecytyna, chlorofil, beta-karoten, saponiny, błonnik, 
> białko (42%)
> 
> Kiełki soi
> 
> Kiełki soi to wyśmienite źródło białka, witamin A, B, C i K oraz 
> fosforu, miedzi, potasu, żelaza, manganu i magnezu. Są również bogate w 
> nienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne ich spożywanie ma dobroczynny 
> wpływ na cerę, koi nerwy, dodaje energii i apetytu. Pomagają obniżyć 
> poziom "złego" cholesterolu oraz ciśnienie krwi.
> 
> 
> Kiełki soi są dosyć trudne do uprawy, ponieważ kiełkujące nasiona 
> wytwarzają spore ilości śluzu. Dlatego bardzo ważne jest częste płukanie 
> hodowli, najlepiej 3-4 razy dziennie.
> 
> Kiełków soi nie powinno się spożywać na surowo, lecz po lekkim 
> podduszeniu - to znacznie ułatwia ich przyswajalność wartości odżywczych
> 
> Jak właściwie hodować kiełki brokuła:
> 
> Czas namaczania nasion: 10-12 h
> Czas kiełkowania: 4-6 dni
> Metody hodowli: woreczek
> Sposób jedzenia: podduszone
> 
> Jakie witaminy zawierają kiełki brokuła:
> 
> Witaminy: A, B1, B2, B5, B9, C, E, K
> 
> Jakie składniki mineralne zawierają kiełki brokuła:
> 
> Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź, mangan
> 
> Lecytyna, fitoestrogeny, błonnik, białko
> 
> Kiełki soczewicy
> 
> Ten rodzaj kiełków polecany jest szczególnie kobietom w ciąży, ponieważ 
> zawierają duże ilości kwasu foliowego, substancji która jest związana z 
> prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego płodu. W dorosłym życiu 
> niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu 
> krwiotwórczego w szpiku kostnym.
> 
> Kiełki soczewicy (Lens culinaris) zawierają witaminy z grupy B i 
> aminokwasy, oprócz tego spore ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, 
> magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie 
> przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. 
> Podobnie jak kiełki lucerny polecane są dla osób, które nie tolerują 
> preparatów żelaza.
> 
> Jak właściwie hodować kiełki soczewicy:
> 
> Czas namaczania nasion: 8-10 h
> Czas kiełkowania: 3-5 dni
> Metody hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica
> Sposób jedzenia: surowe lub podduszane
> 
> Jakie witaminy zawierają kiełki soczewicy:
> 
> Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K
> 
> Jakie składniki mineralne zawierają kiełki soczewicy:
> 
> Wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, bor, molibden, selen, 
> sód, siarka
> 
> Beta karoten, koenzym Q10, błonnik, amigdalina, lignany, kwas pangamowy, 
> inozytol, PABA, lecytyna, białko (21%)
> 
> Kiełki słonecznika
> 
> Kiełki słonecznika (Helianthus annuus) dostarczają organizmowi fosforu i 
> wapnia. Czyli substancji mineralnych wzmacniających kości i zęby oraz 
> niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza. Zawierają również magnez, 
> potas oraz miedź i cynk. Powinni je włączyć do diety narażeni na 
> niedobór tych pierwiastków wegetarianie.
> 
> Z ziaren słonecznika możemy uzyskać dwa rodzaje kiełków. Z łuskanych 
> otrzymujemy krótkie, białe kiełki o lekko różowych czubkach i orzechowym 
> smaku. Potrzebują one do wzrostu zaledwie 2 do 3 dni. Najłatwiej jest 
> wyhodować je w kiełkownicy, słoiku, bądź woreczku.
> 
> Nasiona z czarnymi łupinami natomiast umieszczamy w pojemniku z ziemią. 
> W ciągu kilku dni wyrosną z nich długie, zielone pędy.
> 
> Nasiona słonecznika są dosyć podatne na pleśń. Przyczyną jest 
> przezroczysta błonka pokrywająca nasiona, której powinniśmy się pozbyć 
> przed kiełkowaniem. Po odmoczeniu ziarna intensywnie mieszamy, po czym 
> wybieramy przezroczyste łupinki wypływajace na powierzchnię wody. 
> Zmieniamy wodę i czynność powtarzamy kilka razy.
> 
> Jak właściwie hodować kiełki słonecznika:
> 
> Czas namaczania nasion: 8-10 h
> Czas kiełkowania: 2-3 dni
> Metody hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica
> Sposób jedzenia: surowe
> 
> Jakie witaminy zawierają kiełki słonecznika:
> 
> Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, C, D, E, K
> 
> Jakie składniki mineralne zawierają kiełki słonecznika:
> 
> Wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, fosfor, magnez, potas, kobalt, fluor, 
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin