> Kiełkujące nasiona to prawdziwa bomba witaminowa i źródło wielu cennych > składników odżywczych. Zawierają m.in. cynk, żelazo, jod, mangan, lit > czy selen. Niektóre z kiełków są szczególnie bogate w cenne składniki. > Najwięcej żelaza mają kiełki lucerny, natomiast kiełki brokuła zawierają > likwidujące wolne rodniki sulforafany stosowane w profilaktyce > nowotworów. Kiełki są ważnym elementem niejednej diety, gdyż są mniej > kaloryczne od nasion lub produktów z nich otrzymywanych. Dlaczego kiełki > mają> tak dobroczynny wpływ na nasz organizm? Podczas kiełkowanie uaktywniają > się enzymy rozkładające cząstki białka i węglowodanów na substancje > proste, łatwiej przyswajalne dla organizmu.> Kiełków jadalnych jest blisko 20 rodzajów. Najpopularniejsze to kiełki > lucerny, soi, brokuła, fasoli mung (najpopularniejsze w kuchni > azjatyckiej), soczewicy (bogate w kwas foliowy), słonecznika, > rzodkiewki, buraka (mają charakterystyczny czerwony kolor oraz > intensywny smak i zapach) i pszenicy (mączny, słodkawy smak).> > Wartości odżywcze> > Kiełki lucerny są bogatym źródłem naturalnych fitoestrogenów co znaczy, > że ich regularne spożywanie pomaga zwalczyć nieprzyjemne objawy > menopauzy. Fitoestrogeny chronią również przed nowotworami, oraz > chorobami serca. Dodatkowo wzmacniają kości.> > Kiełki alfalfa są bogatym źródłem witamin (B, C, D, E, K, PP, oraz U) i > soli mineralnych (potas, żelazo, wapń i fosfor). Wapń i fosfor > odpowiadają za zdrowie kości i zębów, dlatego warto systematycznie > serwować potrawy z dodatkiem kiełek dzieciom w okresie wzrostu.> > Alfalfa ze względu na wysoką zawartość żelaza i potasu polecana jest > osobą chorym na anemię, u których wystąpił brak tolerancji na preparaty > z żelazem. Kiełki pomogą również obniżyć poziom złego cholesterolu, oraz > odtruć organizm.> > Kiełki rukoli, które ostatnio dodaję praktycznie do wszystkiego ;)> > Rukolę chyba wszyscy znamy w postaci zielonych, lekko pikantnych > listków, spożywanych przede wszystkim w formie sałaty; ten > charakterystyczny, pikantny smak możemy odnaleźć również w skiełkowanych > nasionach rukoli, których hodowla jest niezwykle prosta i niekłopotliwa.> Tak jak rzeżuchę czy len, nasiona rukoli najlepiej jest kiełkować na > wyłożonej ligniną powierzchni (np. na talerzu), po namoczeniu bowiem > wytwarzają one specyficzny śluz (dlatego właśnie tego typu nasiona nie > nadają się do osobnej hodowli w słoiku, a jedynie jeśli wymieszamy je z > innymi nasionami np. lucerny nie dodając ich więcej niż 20%).> > Przeznaczone do skiełkowania nasiona rukoli zalewamy niewielką ilością > wody i odstawiamy na kilka kilkanaście minut, a następnie przekładamy > na np. wyłożony ligniną talerz / półmisek. Dwa razy dziennie spryskujemy > nasiona / kiełki, które są gotowe do spożycia już po ok. 5-6 dniach.> Kiełki rukoli są niezwykle bogate w potas, wapń, magnez, fosfor i > siarkę; zawierają one spore ilości witaminy C oraz witaminy : A, B1, B2 > i B3. Dzięki zawartym w nich egzogennym kwasom tłuszczowowym (oraz > dzięki olejkom eterycznym) stymulują apetyt, wspomagają trawienie, > oczyszczają organizm, polepszają krążenie i podobno mają również > właściwości afrodyzjakalne (jak i sama rukola z resztą).> Kiełki te dodawać możemy je praktycznie do wszystkiego : do sałatek, > kanapek, jako dodatek do warzyw, do wszelakich ziołowych sosów, > koktajli, itd (pamiętajmy, że kiełki najcenniejsze są w ich surowej > postaci).> > Ze względu na niesamowite wartości odżywcze kiełków, nie bez kozery > nazywa się je pokarmem życia. Skumulowane w nasionach białko, > węglowodany i tłuszcze są podczas kiełkowania rozkładane na proste, > łatwo przyswajalne przez nasz organizm związki, a odpowiedzialne za ten > proces enzymy ułatwiają jednocześnie trawienie pokarmów jedzonych z > dodatkiem kiełków. To niesamowite źródło witamin, mikroelementów i soli > mineralnych, a także wartościowego białka, kwasów tłuszczowych omega-3 > oraz błonnika.> Regularne spożywanie kiełków przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, > wzmacnia nasz system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i > składników mineralnych oraz działa antynowotworowo. To niezastąpiony > zastrzyk zdrowia i energii na naszym talerzu.> > Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu i wapnia, a więc > substancji mineralnych wzmacniających kości i zęby oraz niezbędnego w > procesie krwiotwórczym żelaza. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, > szczególnie tłuszczów i węglowodanów.> > Kiełki lucerny są cennym źródłem, hormonów roślinnych, które w naturalny > sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Szczególnie polecane są > również kobietom w okresie ciąży i karmienia. Zapobiegają osteoporozie, > nowotworom i chorobom serca. Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Przynoszą > ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają > system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć. > Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są> także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu.> > zdrowotne właściwości kiełków.> > Podczas kiełkowania nasion pod wpływem enzymów, wilgoci oraz temperatury > powstają ogromne ilości witamin. Te witaminy są bardzo dobrze > przyswajalne przez ludzki organizm.> > Kiełki są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz > innych składników odżywczych. Są również mniej kaloryczne od samych > nasion i produktów z nich wytwarzanych.> > W sklepach ze zdrową żywnością można kupić gotowe do jedzenia kiełki. > Jednak jeżeli chcemy taniej i samemu przygotować taką bombę witaminową i > dodawać do swoich potraw - możesz zrobić to samemu.> > Zapraszamy do zapoznania się z dokładnym opisem poszczególnych rodzajów > kiełków, sposobami na domowe przygotowanie zdrowych kiełków oraz z > opiniami ekspertów na temat tego rodzaju żywienia.> > Kiełki lucerny> > Kiełki lucerny (Medicago sativa) są cennym źródłem > fitoestrogenów(hormonów roślinnych - które w naturalny sposób pomagają > zwalczać objawy menopauzy). Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i > chorobom serca.> > Zawierają kanwaninę, substancję pomagajacą zapobiegać szczególnym > odmianom nowotworów, takich jak rak trzustki, okrężnicy, leukemia. > Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Przynoszą ulgę w objawach związanych z > reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają system odpornościowy, a dzięki > zawartości lecytyny poprawiają pamięć.> > Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex, żelaza, wapnia, > magnezu i fosforu, kiełki lucerny polecane są osobom, które nie tolerują > preparatów żelaza oraz wegetarianom. Pomagają obniżyć poziom "złego" > cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są także niezwykle cenione ze > względu na zdolność odtruwania organizmu.> > > Jak właściwie hodować kiełki lucerny:> > Czas namaczania nasion: 4-6 h> Czas kiełkowania: 5-6 dni> Metody hodowli: słoik, kiełkownica> Sposób jedzenia: surowe> > Jakie witaminy zawierają kiełki lucerny:> > Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E> > Jakie składniki mineralne zawierają kiełki lucerny:> > Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, > siarka, selen> > Fitoestrogeny, lecytyna, chlorofil, beta-karoten, saponiny, błonnik, > białko (42%)> > Kiełki soi> > Kiełki soi to wyśmienite źródło białka, witamin A, B, C i K oraz > fosforu, miedzi, potasu, żelaza, manganu i magnezu. Są również bogate w > nienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne ich spożywanie ma dobroczynny > wpływ na cerę, koi nerwy, dodaje energii i apetytu. Pomagają obniżyć > poziom "złego" cholesterolu oraz ciśnienie krwi.> > > Kiełki soi są dosyć trudne do uprawy, ponieważ kiełkujące nasiona > wytwarzają spore ilości śluzu. Dlatego bardzo ważne jest częste płukanie > hodowli, najlepiej 3-4 razy dziennie.> > Kiełków soi nie powinno się spożywać na surowo, lecz po lekkim > podduszeniu - to znacznie ułatwia ich przyswajalność wartości odżywczych> > Jak właściwie hodować kiełki brokuła:> > Czas namaczania nasion: 10-12 h> Czas kiełkowania: 4-6 dni> Metody hodowli: woreczek> Sposób jedzenia: podduszone> > Jakie witaminy zawierają kiełki brokuła:> > Witaminy: A, B1, B2, B5, B9, C, E, K> > Jakie składniki mineralne zawierają kiełki brokuła:> > Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź, mangan> > Lecytyna, fitoestrogeny, błonnik, białko> > Kiełki soczewicy> > Ten rodzaj kiełków polecany jest szczególnie kobietom w ciąży, ponieważ > zawierają duże ilości kwasu foliowego, substancji która jest związana z > prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego płodu. W dorosłym życiu > niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu > krwiotwórczego w szpiku kostnym.> > Kiełki soczewicy (Lens culinaris) zawierają witaminy z grupy B i > aminokwasy, oprócz tego spore ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, > magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie > przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. > Podobnie jak kiełki lucerny polecane są dla osób, które nie tolerują > preparatów żelaza.> > Jak właściwie hodować kiełki soczewicy:> > Czas namaczania nasion: 8-10 h> Czas kiełkowania: 3-5 dni> Metody hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica> Sposób jedzenia: surowe lub podduszane> > Jakie witaminy zawierają kiełki soczewicy:> > Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K> > Jakie składniki mineralne zawierają kiełki soczewicy:> > Wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, bor, molibden, selen, > sód, siarka> > Beta karoten, koenzym Q10, błonnik, amigdalina, lignany, kwas pangamowy, > inozytol, PABA, lecytyna, białko (21%)> > Kiełki słonecznika> > Kiełki słonecznika (Helianthus annuus) dostarczają organizmowi fosforu i > wapnia. Czyli substancji mineralnych wzmacniających kości i zęby oraz > niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza. Zawierają również magnez, > potas oraz miedź i cynk. Powinni je włączyć do diety narażeni na > niedobór tych pierwiastków wegetarianie.> > Z ziaren słonecznika możemy uzyskać dwa rodzaje kiełków. Z łuskanych > otrzymujemy krótkie, białe kiełki o lekko różowych czubkach i orzechowym > smaku. Potrzebują one do wzrostu zaledwie 2 do 3 dni. Najłatwiej jest > wyhodować je w kiełkownicy, słoiku, bądź woreczku.> > Nasiona z czarnymi łupinami natomiast umieszczamy w pojemniku z ziemią. > W ciągu kilku dni wyrosną z nich długie, zielone pędy.> > Nasiona słonecznika są dosyć podatne na pleśń. Przyczyną jest > przezroczysta błonka pokrywająca nasiona, której powinniśmy się pozbyć > przed kiełkowaniem. Po odmoczeniu ziarna intensywnie mieszamy, po czym > wybieramy przezroczyste łupinki wypływajace na powierzchnię wody. > Zmieniamy wodę i czynność powtarzamy kilka razy.> > Jak właściwie hodować kiełki słonecznika:> > Czas namaczania nasion: 8-10 h> Czas kiełkowania: 2-3 dni> Metody hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica> Sposób jedzenia: surowe> > Jakie witaminy zawierają kiełki słonecznika:> > Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, C, D, E, K> > Jakie składniki mineralne zawierają kiełki słonecznika:> > Wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, fosfor, magnez, potas, kobalt, fluor, ...
IVIXENA1