LECZNICZE SPORZYWANIE PRODUKTÓW PSZCZELICH
MIÓD PLASTROWY (miód sekcyjny) Żucie kawałków plastra przeciwdziała katarowi siennemu.
KIT PSZCZELI (propolis)
Żywiczno - balsamiczna substancja zbierana przez pszczoły z pączków roślin (głównie osiki, topoli, brzozy, sosny, jaworu, kasztanowca, słonecznika) i przenoszoną do ula w celu wypełnienia wszelkich szczelin i otworów, bogata w związki biologicznie czynne.Składniki:Z około 300 znanych składników propolisu najważniejsze to:- związki fenolowe (77%); - substancje lipidowo- białkowe (11%); - flawonoidy (8%);- terpeny (0,8%); - biopierwiastki- Mg, Ca, Mn, Zn, Cu, Fe, Si, Al (0,8%).Wskazania:- stany zapalne dróg oddechowych, - przewodu pokarmowego, - dróg rodnych; - paradontoza; - ropne choroby skóry; - grzybice; - alergie; - łuszczyca; - trądzik; - zapalenie ucha środkowego; - bóle zęba; - reumatoidalne zapalenie stawów; - stymulacja układu immunologicznego;- przyspieszenie gojenia ran; - działanie przeciwbakteryjne i przeciwbólowe.Przeciwwskazania:- uczulenie na produkt; - krwawienia z przewodu pokarmowego (ostra choroba wrzodowa).Zaleca się wykonanie próby uczuleniowej. W tym celu na skórę w okolicy nadgarstka przykłada się wacik nasączony wyciągiem propolisowym lub przyjmuje kilka kropel doustnie. Jeżeli w ciągu 24 h wystąpią objawy uczuleniowe (obrzęk, zaczerwienienie, pieczenie) należy przerwać podawanie propolisu.Preparaty wytwarzane na własny użytek:10% wyciąg etanolowy z propolisu. Sposób przyrządzenia: 50-100g rozdrobnionego propolisu zalać 500 cm3 alkoholu etylowego 75%, pozostawić na 3-7 dni, mieszając od czasu do czasu. Następnie mieszaninę schłodzić w lodówce przez 1 dzień, odsączyć przez bibułę filtracyjną lub watę i otrzymany przesącz zlać do butelek z ciemnego szkła.
PYŁEK KWIATOWY
Zebrany z kwiatów roślin i drzew, wymieszany przez pszczoły z niewielką ilością śliny lub nektaru i w postaci obnóży przenoszony do ula w koszyczkach znajdujących się na tylnej parze nóg. Barwa pyłku, od jasnożółtej do czarnej, jest uzależniona od rośliny z której pochodzi.Składniki:Wartość odżywcza w 100g- 340kcal, - białka 22% (w tym wszystkie aminokwasy egzogenne np. lizyna, treonina, histydyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina, tryptofan, metionina, tyrozyna, których zawartość może nawet kilkukrotnie przewyższać zawartość w białkach zwierzęcych);- tłuszcze 12% (NNKT, fosfolipidy, sterole); - cukry 34% (glukoza 14%, fruktoza 20%, arabinoza, ksyloza, cukry zlożone); - witaminy (witamina A-18mg, witamina E-3,2mg, witamina C-20mg, witaminy z grupy B-8mg, witamina PP-4,8mg, kwas foliowy-0,3mg); - składniki mineralne (P, Ca, Mg, K, Na, Fe, Zn, Mn, Cu). Wskazania:- zaburzenia gospodarki tłuszczowej; - schorzenia przewodu pokarmowego i wątroby; - niedokrwistość; - wczesna cukrzyca; - prostata; - zaburzenia okresu przekwitania u kobiet; - stan wyczerpania nerwowego; - poprawienie metabolizmu oraz podniesienie odporności; - obniżenie poziomu cholesterolu; - hamowanie procesów nowotworowych; - detoksykacja organizmu; - poprawienie kondycji cery, włosów i paznokci.Przeciwwskazania:- uczulenie na pyłek kwiatowy; - stan astmatyczny; - dychawica oskrzelowa; - pierwszy trymestr ciąży.Dawkowanie i przechowywanie:Leczniczo: według wskazań lekarza. Zapobiegawczo: 2-3 łyżeczki rozpuścić w letniej wodzie lub mleku, osłodzić miodem. Przyjmować dwa razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem. Kuracja jednorazowa powinna trwać 1-3 miesiące, 2-3 razy w ciągu roku. Unikać dodawania do płynów o temperaturze powyżej +45 °C. Przechowywać w hermetycznych opakowaniach, w suchym pomieszczeniu, bez dostępu światła, w temperaturze do 20 °C (najlepiej 3-4 °C).
PIERZGA (pyłek plastrowy)
Pierzga to zmagazynowany przez pszczoły w plastrze pyłek kwiatowy. Pszczoły po przyniesieniu pyłku do ula układają go warstwami w komórkach, dodają wydzielinę gruczołów ślinowych, dopełniają komórki miodem i zasklepiają woskiem. W warunkach beztlenowych mieszanina pyłku, miodu i śliny pszczół ulega fermentacji mlekowej, co powoduje jej konserwacje. Składniki:Skład chemiczny pierzgi jest podobny do pyłku kwiatowego, jednak aktywność i skuteczność jest kilkakrotnie większa, dzięki przetrawieniu przez pszczoły i procesom w czasie zakiszania. (zwiększenie stopnia przyswajalności przez organizm)- białko-12% (aminokwasy egzogenne); - tłuszcze 20%; cukry 31%; - witaminy: (A, B1, B2, B6, B12, C, PP, E, D, K,); - składniki mineralne: (P, S, Cl, K, Ca, Na, Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si); - kwas mlekowy; - enzymy ślinowe pszczoły; - hormony. Wskazania:- alergie; - depresja; - zmęczenie; - dystrofia mięśniowa; - niedokrwistość; - choroby wzroku; - schorzenia prostaty;- marskość wątroby; - hipoglikemia; - bulimia; - rekonwalescencja pooperacyjna; - podniesienie odporności; - usprawnienie metabolizmu; - detoksykacja organizmu; - poprawienie kondycji cery, włosów i paznokci; - wspomaganie koncentracji; - poprawienie sprawności fizycznej i umysłowej. Przeciwwskazania:- uczulenie na pierzgę; - stan astmatyczny; - dychawica oskrzelowa; - pierwszy trymestr ciąży.Dawkowanie i przechowywanie:Leczniczo według wskazań lekarza.Zapobiegawczo: 1-2 łyżeczki rozpuścić w letniej wodzie lub mleku, osłodzić miodem. Przyjmować dwa razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem. Kuracja jednorazowa powinna trwać 1-3 miesiące, 2-3 razy w ciągu roku. Unikać dodawania do płynów o temperaturze powyżej +45 °C. Przechowywać w hermetycznych opakowaniach, w suchym pomieszczeniu, bez dostępu światła, w temperaturze do 20 °C (najlepiej 3-4 °C). Pierzgę można także spożywać w suchej postaci bez konieczności rozpuszczania.
Opracowano na podstawie literatury pszczelarskiej i medycznej.
lestan