Ocena ryzyka Zawodowego dla stanowiska Piekarza-Cukiernika
Opis stanowiska
Zatrudnienie: Pełny etat, praca zmianowa.
Pracownik wykonuje następujące prace:
- Dokonuje transportu wewnątrz zakładu i magazynowania produktów (mąki, tłuszczów, dodatków, itp.)
- Przygotowuje produkcję i wytwarza ciasto,
- Przeprowadza i kontroluje procesy dzielenia ciasta na kęsy, formowania i rozrostu, a następnie dokonuje ich znakowania, natłuszczania, zwilżania i posypywania przyprawami,
- Dokonuje wypieku wyrobów piekarsko-cukierniczych
- Obsługuje różnego typu urządzenia i maszyny, w tym piece piekarskie, mieszarki, ubijarki i miksery, dzieże, przesiewacze do mąki, trójwalcówki, wydłużarki, myjki i czyszczarki, dzielarko-zaokrąglarki, smażarki do pączków, żelownice, krajalnice, pakowaczki itp.
- Sortuje i studzi wytworzone wyroby
- Dokonuje transportu i składowania gotowych wyrobów
- Myje i konserwuje formy, narzędzia urządzenia i maszyny,
- Utrzymuje czystość na terenie pomieszczeń produkcyjnych.
Karta oceny Ryzyka Zawodowego dla stanowiska Piekarza-Cukiernika wg PN-N 18002:2000
Lp.
Zagrożenie
Możliwe źródła zagrożeń
Możliwe skutki zagrożenia
Przed korektą
Środki profilaktyczne
Po korekcie
C*
P*
R*
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
1.
Powierzchnie na których jest możliwy upadek(upadek na tym samym poziomie)
Śliskie i nierówne powierzchnie w miejscu wykonywania pracy
Potłuczenia,złamania kończyn,zwichnięcia, urazy wewnętrzne
S
Stosowanie przez pracownika właściwego obuwia,utrzymywanie porządku na stanowisku pracy i w jego otoczeniu,zachowanie szczególnej ostrożności
M
2.
Obciązenie fizyczne-statyczne i dynamiczne(przeciążenie układu kostno-stawowego)
Podnoszenie lub przenoszenie zbyt dużych ładunków,praca w wymuszonej pozycji ciała
Uszkodzenia ( zwyrodnienia) stawów lub kręgosłupa, przepuklina
D
Stosowanie rotacji pracowników przy wykonywaniu uciążliwych prac,przestrzeganie norm transportu indywidualnego,stosowanie urządzeń pomocniczych,w tym wózków ręcznych,zapewnienie ergonomicznych warunków pracy podczas ręcznego dzielenia kęsów,w tym odpowiedzniej wysokości stołu.
3.
Wysoka temperaturaotwarty ogień,gorące powierzchnie i wroby
Gorące powierzchnie pieca i wyjmowane pieczywo,palnik gazowy ubijarki,gorące umyte elementy wyjmowane z myjki,odpryski gorącychproduktów z żelownicy
Rany opażeniowe
Stosowanie odpowiednich do zagrożenia ochron osobistych, w tym rękawic i okularów ochronnych, zachowanie ostrożności i przestrzeganie procedur.
4.
Poruszające się obiekty i przedmioty, ruchome elementy maszyn i urządzeń,(uderzenie, pochwycenie)
Środki transportu wewnętrznego ,łopata (łycha) do wkładania i wyjmowania pieczywa,ruchome elementyurządzeń-ubijarek,miesiarek,czyszczarek,doblach i in.
Śmierć, uszkodzenia ciała
Właściwe przeszkolenie pracowników wykonujących określone prace, zachowanie szczególnej ostrożnościi przestrzeganie przyjętych procedur.
5.
Ostrza,ostre krawędzie(zetknięcie z ostrymi przedmiotami)
Ostre krawędzie blach,noże krajalnic do pieczywa.
Rany cięte,ciężkie uszkodzenia ciała.
Stosowanie Środków ochrony indywidualnej( w tym rękawic ochronnychi obuwia antypoślizgowego)przestrzeganie instrukcji obsługi krajalnicy.
6.
Prąd elektryczny ( porażenia elektryczne)
Urządzenia elektryczne wykorzystywane przy produkcji pieczywa i ciast
Śmierć
Stosowanie odpowiednich zabezpieczeń antyporażeniowych i bieżąca ich kontrola, kontrola stanu instalacji el. Okresowe sprawdzanie skuteczności ochrony przeciwpożarowej
7.
Hałas
Urządzenia produkcyjne stosowane w zakładzie oraz myjki i czyszczarki do blach
Uszczerbek słuchu
Stosowanie,w razie potrzeby, ochronników słuchu
8.
Wybuch i pożar
Niesprawna gazowa instalacja podłączeniowa do ubijarki, pył mąki nagromadzony w powietrzu
wiolika