Piekarza1.doc

(79 KB) Pobierz

Ocena ryzyka Zawodowego dla stanowiska Piekarza-Cukiernika

 

Opis stanowiska

 

Zatrudnienie: Pełny etat, praca zmianowa.

Pracownik wykonuje następujące prace:

- Dokonuje transportu wewnątrz zakładu i magazynowania produktów (mąki, tłuszczów, dodatków, itp.)

- Przygotowuje produkcję i wytwarza ciasto,

- Przeprowadza i kontroluje procesy dzielenia ciasta na kęsy, formowania i rozrostu, a następnie dokonuje ich znakowania, natłuszczania, zwilżania i posypywania przyprawami,

- Dokonuje wypieku wyrobów piekarsko-cukierniczych

- Obsługuje różnego typu urządzenia i maszyny, w tym piece piekarskie, mieszarki, ubijarki i miksery, dzieże, przesiewacze do mąki, trójwalcówki, wydłużarki, myjki i czyszczarki, dzielarko-zaokrąglarki, smażarki do pączków, żelownice, krajalnice, pakowaczki itp.

- Sortuje i studzi wytworzone wyroby

- Dokonuje transportu i składowania gotowych wyrobów

- Myje i konserwuje formy, narzędzia urządzenia i maszyny,

- Utrzymuje czystość na terenie pomieszczeń produkcyjnych.

 

Karta oceny Ryzyka Zawodowego dla stanowiska Piekarza-Cukiernika wg PN-N 18002:2000

Lp.

Zagrożenie

Możliwe źródła zagrożeń

Możliwe skutki zagrożenia

Przed korektą

Środki profilaktyczne

Po korekcie

C*

P*

R*

C*

P*

R*

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1.

Powierzchnie na których jest możliwy upadek(upadek na tym samym poziomie)

Śliskie i nierówne powierzchnie w miejscu wykonywania pracy

Potłuczenia,złamania kończyn,zwichnięcia, urazy wewnętrzne

S

S

S

Stosowanie przez pracownika właściwego obuwia,utrzymywanie porządku na stanowisku pracy i w jego otoczeniu,zachowanie szczególnej ostrożności

S

M

M

2.

Obciązenie fizyczne-statyczne i dynamiczne(przeciążenie układu kostno-stawowego)

Podnoszenie lub przenoszenie zbyt dużych ładunków,praca w wymuszonej pozycji ciała

Uszkodzenia ( zwyrodnienia) stawów lub kręgosłupa, przepuklina

D

S

D

Stosowanie rotacji pracowników przy wykonywaniu uciążliwych prac,przestrzeganie norm transportu indywidualnego,stosowanie urządzeń pomocniczych,w tym wózków ręcznych,zapewnienie ergonomicznych warunków pracy podczas ręcznego dzielenia kęsów,w tym odpowiedzniej wysokości stołu.

S

M

M

3.

Wysoka temperaturaotwarty ogień,gorące powierzchnie i wroby

Gorące powierzchnie pieca i wyjmowane pieczywo,palnik gazowy ubijarki,gorące umyte elementy wyjmowane z myjki,odpryski gorącychproduktów z żelownicy

Rany opażeniowe

D

S

D

Stosowanie  odpowiednich do zagrożenia ochron osobistych, w tym rękawic i okularów ochronnych, zachowanie ostrożności i przestrzeganie procedur.

S

M

M

4.

Poruszające się obiekty i przedmioty, ruchome elementy maszyn i urządzeń,(uderzenie, pochwycenie)

Środki transportu wewnętrznego ,łopata (łycha) do wkładania i wyjmowania pieczywa,ruchome elementyurządzeń-ubijarek,miesiarek,czyszczarek,doblach i in.

Śmierć, uszkodzenia ciała

D

S

D

Właściwe przeszkolenie pracowników wykonujących określone prace, zachowanie szczególnej ostrożnościi przestrzeganie przyjętych procedur.

D

M

S

5.

Ostrza,ostre krawędzie(zetknięcie z ostrymi przedmiotami)

Ostre krawędzie blach,noże krajalnic do pieczywa.

Rany cięte,ciężkie uszkodzenia ciała.

D

S

D

Stosowanie Środków ochrony indywidualnej( w tym rękawic ochronnychi obuwia antypoślizgowego)przestrzeganie instrukcji obsługi krajalnicy.

S

M

M

6.

Prąd elektryczny       ( porażenia elektryczne)

Urządzenia elektryczne wykorzystywane przy produkcji pieczywa i ciast

Śmierć

D

M

S

Stosowanie odpowiednich zabezpieczeń antyporażeniowych i bieżąca ich kontrola, kontrola stanu instalacji el. Okresowe sprawdzanie skuteczności ochrony przeciwpożarowej

M

M

M

7.

Hałas

Urządzenia produkcyjne stosowane w zakładzie oraz myjki i czyszczarki do blach

Uszczerbek słuchu

S

S

S

Stosowanie,w razie potrzeby, ochronników słuchu

M

M

M

8.

Wybuch i pożar

Niesprawna gazowa instalacja podłączeniowa do ubijarki, pył mąki nagromadzony w powietrzu

Śmierć

D

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin