Składniki:
- 0,5 opakowania mrożonego ciasta francuskiego,- 0,5 opakowania budyniu waniliowego,- 0,5 kostki ciepłego masła,- 150 ml. śmietany kremówki,- 1 łyżka cukru pudru,- 1 śmietan - fix,- 1 czubata łyżka cukru,- sos truskawkowy,- serduszka czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozmrozić - najlepiej wyjąć z zamrażarki na noc. Pokroić je na 6 prostokątów i odpiec w nagrzanym do 220 st. C piekarniku. Budyń ugotować z dodatkiem cukru, schłodzić. Masło utrzeć na puch, dodawać do niego po łyżce budyniu, miksować. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan - fixem płatki schłodzonego ciasta przekładać kremami: dolna warstwa to krem budyniowy, górna to bita śmietana. Kremówki podawać z sosem truskawkowym, udekorowane czekoladowymi serduszkami.
nina.bystrzyca