numer_2-WINIARZ POLSKI.pdf

(1916 KB) Pobierz
430380233 UNPDF
Nr 2/2007
W INIA R Z PO LSK I
K w artalnik pod patronatem
Stow arzyszenia W iniarzy i M iod osytnik ów Polsk ich
W tym num erze:
Z as ady
de gus tacji w ina
s tr. 4
Piw o zrobione
w dom u
s tr. 6
Ow ocow e m iody
pitne
s tr. 8
W pływ ziół na
te m po
fe rm e ntacji
Nae w k i
pach n ä ce s iane m
STR. 10
s tr. 13
430380233.008.png
W iniarz Polsk i 2/2007
Redaguje Z es pół, Redak tor Naczelny: Ark adius z Szałata.
Fotografie w yk onali: Jan Ce zary Ejze rt (Nale w k i pach näce s iane m ), Janus z Gäs e ck i (Rozcie Cczanie
s pirytus u do nale w e k ), M arcin Grze Zczyk (Z as ady de gus tcji w ina), Piotr H ałas (O w oce ow e m iody pitne ),
W ojcie ch Korczak (ok ładk a), Agnie s zk a W ołczas k a (Praw dziw e piw o zrobione w łas norłcznie w dom u).
Sk ład: Piotr H ałas .
K orek ta: W itold Cyranow icz.
M ateriały publik ow ane w "W iniarzu Pols k im " m ogä byæ w yk orzys tyw ane w yłäcznie za pis em nä zgodä
redak cji.
Z am ies zczone fotografie s ä w łas noZcia Stow arzys zenie W iniarzy i M iodos ytnik ów Pols k ich ,
w yk orzys tanie ich bez pis em nej zgody redak cji jes t zabronione.
Patronuje:
SW iM P ® - Stow arzys zenie W iniarzy i M iodos ytnik ów Pols k ich
w w w .w ino.org.pl, pr@ w ino.org.pl
2
430380233.009.png 430380233.010.png
W iniarz Polsk i 2/2007
Spis TreZci Drogi
Czytelnik u!
W INO
4
Z as ady degus tacji w ina
PIW O
O trzym ałeZ w łaZnie drugi num er nas zego k w artalnik a.
Ch ciałoby s ił pow iedzieæ – w res zcie! Có{, brak czas u
dos k w iera nam w s zys tk im coraz bardziej...
Num er otw ieram y w a{nym tek s tem Z dzisław a Strzelca
o degus tacji w ina. W arto przeczytaæ go z uw agä. M o{e
przeczytaæ w iłcej ni{ tylk o jeden raz?
6
Praw dziw e piw o zrobine
w łas norłcznie w dom u
M IO DY
8
O w ocow e m iody pitne
D ział NALEW K I jak zaw s ze na w ys ok im poziom ie. Nic
dodaæ, nic ujäæ...
NALEW K I
Poza tym - co now ego?
Po raz pierw s zy trak tujem y o m iodach pitnych , co jes t
niejak o Zw iadectw em pow racania do tradycji. Na razie
artyk uł o m iodach ow ocow ych , k tóre – w g autora – w inny
człZciej s taw aæ s ił alternatyw ä dom ow ych w in
ferm entow anych z cuk rem buraczanym .
10
Nalew k i pach näce s ianem
12
RozcieCczanie s pirytus u do
nalew ek
INNE
13
W pływ dodatk u ziół na tem po
ferm entacji
Tak {e po raz pierw s zy pis zem y rów nie{ o piw ie dom ow ym ,
ch oæ jak o pis zäcy te k ilk a słów w olałbym je nazyw aæ piw em
praw dziw ym , dla odró{nienia od w yrobów piw opodobnych
poch odzäcych z k oncernów , k tóre zdom inow ały rynek
złocis tego napoju nie tylk o w Pols ce.
Num er zam yk a ciek aw y m ateriał trak tujäcy o w pływ ie ziół
na tem po ferm entacji nas taw ów w iniars k ich .
Z apras zam do lek tury!
W itold Cyranow icz
CzeZnik W ielk i K oronny
Stow arzys zenia W iniarzy
i M iodos ytnik ów Pols k ich
3
430380233.011.png 430380233.001.png
W iniarz Polsk i 2/2007
W
N
O
Z d zisław Strzelec
Z asad y d egustacji w ina
Najpierw nale{y d ok ład nie przyjrzeæ sił zaw artoZci (zaw sze u{yw am y
szk ła przezroczystego), trzym ajäc je pod Zw iatło, k tóre m o{e b yæ za-
rów no d zienne, jak i sztuczne. Czy jest k larow ne, czy zm łtnione? Czy
nie zaw iera osad u lub innych zanieczyszczeC? Czy posiad a w yrazisty,
czysty k olor?
Rytuał profes jonalnych degu-
s tatorów uw a{nego przygläda-
nia s ił w s zk ło, delik atnego
obracania naczyniem i podejrz-
liw ego w äch ania z nos em zanu-
rzonym w nim zanim nabiorä
w us ta dok ładnie płuczäc
jam ł us tnä, aby za ch w ile w y-
pluæ w s zys tk o, dla niew tajem -
niczonych m o{e w ydaw aæ
grotes k ow ym , w rłcz niezrozu-
m iałym . Jes t on jednak k on-
s ek w encjä zupełnie
logicznych k rok ów , k tóre
m ogä niezm iernie w zm óc
przyjem noZæ odczuw ania
s m ak u w ina. Raz w yuczone,
k rok i te s tajä s ił jak by drugä
naturä naw et poczätk ujäcego
degus tatora.
Nigdy nie nale{y napełniaæ
k ielis zk a do pełna, poniew a{
potrzebow aæ błdziem y w nim
m iejs ca do zaw irow ania
w inem . Generalnie, 1/3 pełne-
go naczynia jes t iloZciä
optym alnä.
Najpierw nale{y dok ładnie
przyjrzeæ s ił zaw artoZci (za-
w s ze u{yw am y s zk ła prze-
zroczys tego), trzym ajäc je
pod Zw iatło, k tóre m o{e byæ za-
rów no dzienne, jak i s ztuczne.
Czy jes t k larow ne, czy zm łt-
nione? Czy nie zaw iera os adu
lub innych zanieczys zczeC?
Czy pos iada w yrazis ty, czys ty
k olor? W przypadk u w in czer-
w onych nale{y odch yliæ s zk ło
od s iebie w k ierunk u białego
tła, aby s praw dziæ k olor płynu
na odległej Zciance naczynia.
U s tars zych w in zaw s ze k olor
błdzie łagodnie przech odziæ
z rubinow ego w bräzow aw y
odcieC.
Teraz trzeba w ino lek k o zaw i-
row aæ delik atnie obracajäc na-
czyniem ruch am i obrotow ym i
w poziom ie, aby ak tyw ow aæ
arom atyczne s k ładnik i w nim
zaw arte, co pozw oli nam -
gdy zanurzym y nos w naczy-
niu - w pełni odczuæ buk iet.
Trzeba troch ł prak tyk i, aby na-
uczyæ s ił praw idłow o zaw i-
row aæ w inem - najlepiej
próbow aæ z lam pk ä nape-
łnionä w odä nad k uch ennym
zlew em ; nas zym celem jes t
uzys k anie doZæ {yw ej fali ob-
racajäcej s ił na pow ierzch ni
bez niepotrzebnego w ylew a-
nia s ił płynu.
W czas ie w äch ania nale{y na-
czynie przech yliæ k u s obie
i zanurzyæ nos w ew nätrz tu{
nad pow ierzch nił w ina. Na-
s tłpnie nabieram y nieco po-
w ietrza w płuca
i w s trzym ujem y oddech przez
ok oło 3 s ek undy, potem w äch a-
m y. Arom at w ina m o{e s ił
zm ieniaæ w czas ie w äch ania,
trzeba w iec w ciägnäæ zapach
2 lub 3 razy, aby w łaZciw ie
oceniæ buk iet. W äch anie za-
zw yczaj w yjaw ia nam w iele
o poch odzeniu w ina, gatunk u,
a naw et s zczegółach jego
produk cji. Nie nale{y jednak
w äch aæ zbyt długo, poniew a{
zm ysł w łch u s zybk o s ił
neutralizuje.
A teraz rzecz bodaj{e najw a-
{niejs za, ch oæ nieco ch w ytli-
w a! Pow ód, dla k tórego
ek s perci robiä dziw aczne
m iny, k iedy m ies zajä w ino
w jam ie us tnej, jes t tak i, {e
próbujä anga{ow aæ
w s m ak ow anie ro{ne człZci
jłzyk a, gdzie znajdujä s ił
s m ak ow e receptory. Na
s am ym k oCcu jłzyk a s ä recep-
tory słodyczy, nieco dalej jes t
rejes trow ana słonoZæ. K w a-
s ow oZæ odbierajä boczne
s trony, a gorycz s am tył, nas a-
da jłzyk a. D latego te{ nale{y
obracaæ w ino w jam ie us tnej
bardzo dok ładnie. Z w yk le po-
4
430380233.002.png 430380233.003.png 430380233.004.png
W iniarz Polsk i 2/2007
trzeba na to 5 - 10 s ek und, co
pozw ala na m ak s ym alne w y-
czucie s m ak u w ina, s zczegól-
nie, k iedy w tym m om encie
w ciägniem y nieco pow ietrza
przez delik atnie uch ylone
us ta. O czyw iZcie, nale{y uw a-
{aæ, aby płyn nie w ylew ał s ił
z jam y us tnej - tu te{ przydało-
by s ił nieco prak tyk i nad
zlew em .
Teraz trzeba zam k näæ us ta i od-
dych aæ przez nos , przez co
s m ak w ina jes t trans m itow any
zarów no przez jłzyk , jak
i przez k anały nos ow e. Nale{y
intens yw nie m yZleæ o s m ak u:
Co w ino ch ce nam przek azaæ?
Czy je lubim y, czy nie? Potem
ju{ m o{na je przełk näæ - naj-
bardziej w łaZciw y s pos ób
w tow arzys tw ie, albo - jeZli
degus tujem y profes jonalnie
w iele gatunk ów w ina w k rót-
k im ok res ie czas u - zw yczaj-
nie w ypluæ; na k a{dej
publicznej degus tacji um ies z-
cza s ił s pecjalne naczynia do
w ypluw ania.
Przy degus tacji bierzem y pod
uw agł 5 zas adniczych elem en-
tów do oceny w ina:
w łdziach jłzyk a? D obra k w a-
s ow oZæ jes t k onieczna dla
Zw ie{oZci m łodego w ina i rów -
nie{ pom aga dobrym w inom
praw idłow o s ił s tarzeæ. Przy
słabych zbiorach gors zych
rocznik ów , gdy w inogrona nie
dojrzew ajä w łaZciw ie, nad-
m iar k w as ow oZci lub naw et
goryczy m o{e zeps uæ w ino.
Nie nale{y tu m yliæ k w as ow o-
Zci z w ytraw noZciä. Bardzo w y-
traw ne Fino Sh erry m o{e
zaw ieraæ bardzo m ało k w as u,
a najsłods ze Sauterne w ys tar-
czajäco du{o, aby zagłus zyæ
słodycz.
W
N
O
k u bogats zych czerw onych . Je-
Zli w proces ie produk cji w ina
u{yw ano beczek pra{onych
w ew nätrz, w ino błdzie m iało
s m ak i arom at w łdzonk i,
troch ł przypom inajäcy grilla.
Taniny
Taniny zaw arte s ä w łody-
gach , pes tk ach i s k órk ach
Zw ie{ych w inogron. Poniew a{
k olor w w inach czerw onych
poch odzi ze s k óry (s ok naw et
z najciem niejs zych jes t zazw y-
czaj bez k oloru), s tad poch o-
dzi te{ w iłk s zoZæ tanin.
W us tach taniny dajä uczucie
s uch oZci, k tóra niek tóre m ło-
de w ina czyni czas am i trudny-
m i do przełk niłcia (niek tóre
Beaujolais Noveau), jednak to
uczucie zanik a w czas ie doj-
rzew ania dobrych w in w butel-
k ach .
O w oc
K a{dy, k to czytał recenzje
w in gronow ych , w k tórych au-
tor opis uje w ina s m ak ujäce
jak m aliny, je{yny, m elon czy
czereZnie, zdziw i s ił czy to
nie {art. W rzeczyw is toZci s ä
bioch em iczne pow ody po-
dobieCs tw a s m ak u w in do in-
nej {yw noZci i nie tylk o
ow oców , ale rów nie{ w arzyw ,
ziół i przypraw .
K iedy degus tujem y, nale{y pu-
Zciæ w odze w yobrayni.
Ja, os obiZcie, zaw s ze pod
k oniec degus tacji zam yk am
oczy i próbuje dos zuk aæ s ił
w w inie obecnoZci tych
elem entów s m ak ow ych , k tóre
pods uw a m i w yobraynia.
Aby zos taæ dobrym degus ta-
torem trzeba w ytrw ałoZci
i czas u, z czas em nabieram y
doZw iadczenia i uczym y s ił
w łaZciw ie w ino s m ak ow aæ,
rozró{niaæ bezbłłdnie gatunk i
i w k ons ek w encji dobieraæ
w łaZciw e w ina do pos iłk ów .
Ale to ju{ os obny tem at.
Słod k oZæ / W ytraw noZæ
Poczäw s zy od najw ytraw niej-
s zych Ch ablis a{ po słodk ie
M us caty, zaw artoZæ cuk ru
w w inie jes t praw dopodobnie
najłatw iej w yczuw alna i z tym
nik t nie pow inien m ieæ k ło-
potu.
Däb
W iele w in dojrzew a
w dłbow ych beczk ach , a na-
w et człs to przech odzi tam
w s tłpnä ferm entacjł i s täd
s m ak drzew a przech odzi do
nich - s zczególnie przy
w inach białych . Arom at lub
s m ak w anilii, tudzie{ innych
słodk ich przypraw (gałk a
m us zk atołow a, cynam on itp.)
zdradza zaw artoZæ dłbu
w w inach , jak rów nie{ ogólne
odczucie gładk oZci w przypad-
K w asow oZæ
Jes t w iele typów k w as u
w w inie. Najw a{niejs zym jed-
nak jes t k w as w inny (tartaric
acid), k tóry znajduje s ił w nie-
ferm entow anym s ok u w ino-
gronow ym . Jak os tro go
w yczuw am y na bocznych k ra-
VINO PELITE CURAS.
5
430380233.005.png 430380233.006.png 430380233.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin