numer_1-WINIARZ POLSKI.pdf

(2308 KB) Pobierz
430380566 UNPDF
Nr 1/2007
W INIA R Z PO LSK I
K w artalnik pod patronatem
Stow arzyszenia W iniarzy i M iod osytnik ów Polsk ich
W tym num erze:
Pos k i Tok aj
s tr. 3
Z biór ow oców ,
ods zypułk ow anie
i m ie e nie
s tr. 5
Nae w k i –
pos k a
s pe cjanoZ æ
s tr. 7
W pływ podło{a
na param e try
zaczynu
dro{d{ow e go
s tr. 9
PO LSK I
TO K A STR. 3
430380566.001.png
W iniarz Polsk i 1/2007
Z es pół redak cyjny: Robe rt "TEQ U ILA" Czajak , Jan Ce zary "s aw e r" Ejze rt, M acie j "M acie j" Sie rpiCs k i,
Ark adius z "m oonjava" Szałata.
e-m ail - redak cja@ w ino.org.pl
K orek ta i s k ład: Piotr "s 2x" H ałas
Pom oc tech niczna: W itold "W ite k " Cyranow icz
M ateriały publik ow ane w "W iniarzu Pols k im " m ogä byæ w yk orzys tyw ane w yłäcznie za pis em nä zgodä
redak cji.
Z am ies zczone fotografie poch odzä z Internetu; z uw agi na niek om ercyjny ch arak ter w ydaw nictw a
pos tanow iono je s po{ytk ow aæ.
Patronuje:
SW iM P ® - Stow arzys zenie W iniarzy i M iodos ytnik ów Pols k ich
w w w .w ino.org.pl, pr@ w ino.org.pl
W cudzysłow ach podane s ä nick i autorów na forum w iniars k im
h ttp://w w w .w ino.org.pl/forum
2
W iniarz Polsk i 1/2007
Spis TreZci
2 W stłp
3 Polsk i Tok aj
5 Z b iór ow oców , od szypułk ow anie i m ielenie
7 Nalew k i – polsk a specjalnoZæ
9 W pływ podło{a na param etry zaczynu d ro{d{ow ego
3
W iniarz Polsk i 1/2007
Drogi Czytelnik u!
O trzym ujes z do räk w ydaw nictw o s zczególne. Pierw s zy num er
k w artalnik a W INIARZ PO LSK I jes t w ynik iem w ys iłk u k ilk u os ób
s potyk ajäcych s ił jak dotäd w yłäcznie w Internecie – na forum dys k us yjnym
Stow arzys zenia W iniarzy i M iodos ytnik ów Pols k ich . Tam to pow s tał pom ysł
w ydaw ania tradycyjnym druk iem pis m a trak tujäcego o w ytw arzaniu w łas nych
trunk ów w dom u.
Ju{ pierw s zy num er k w artalnik a pok azuje w yraynie, {e nie błdziem y
m ieli do czynienia z pow tarzaniem s ztam pow ych przepis ów na w ina, m iody
pitne i coraz bardziej popularne nalew k i. Am bicjä autorów – tak przynajm niej
ja to odczytujł - jes t pok azanie całej palety m o{liw oZci tk w iäcych w ... No
w łaZnie w czym ? Tylk o w dom ow ej zabaw ie, czy m o{e te{ w now oczes nej
upraw ie w inoroZli do w yrobu w ina? A m o{e rów nie{ w dos k onaleniu
tech nologii w ytw arzania m iodów pitnych , k tóre nieco zapom niane w racajä
pow oli do łas k ? A czy w s zys tk o ju{ napraw dł w iem y o robieniu nalew ek w
dom ow ym zacis zu? Jes tem pew ien, {e autorzy k w artalnik a niejednym nas
jes zcze błdä potrafili zas k oczyæ!
Stow arzys zenie W iniarzy i M iodos ytnik ów Pols k ich pos tanow iło w ziäæ
pod s w e s k rzydła to obiecujäce przeds iłw ziłcie. D ek larujem y s w ä pom oc –
zarów no tech nicznä, jak i m erytorycznä.
Inicjatyw ie z całego s erca {yczł pow odzenia!
W itold "W itek " Cyranow icz
CzeZnik W ielk i K oronny
Stow arzys zenia W iniarzy
i M iodos ytnik ów Pols k ich
4
Polsk i Tok aj
Bard zo d ob rym , ch oæ niezw yk le uciä{liw ym w pozysk iw aniu, jesiennym
surow cem d o prod uk cji w ina jest d zik a ró{a.
W iniarz Polsk i 1/2007
Z djłcie 1. Ros a canina
Z b iory
D obrze jes t zbieraæ D R po pierw -
s zych przym rozk ach , gdy{ prze-
m arzniłte robiä s ił m iłk k ie i
łatw iej oddajä do nas taw u s ok ,
arom at i cenne s k ładnik i. Nies te-
ty jes teZm y zm us zeni k onk uro-
w aæ ju{ w tedy z dzik im
ptactw em dla k tórych ow oce ró-
{y s ä praw dziw ym przys m a-
k iem . Podobny efek t uzys k am y
um ies zczajäc na k ilk a dni ow oce
w zam ra{arce i przed w yk orzys ta-
niem do w ina rozm ra{ajäc je. W y-
bieram y tylk o zdrow e, dojrzałe
ow oce, nadps ute nale{y us unäæ.
O w oce pozbaw iam y rów nie{
ogonk ów i res ztek k w iatow ych .
W ino z D R jes t najs m aczniejs ze,
jeZli jes t m ocne i słodk ie (w ty-
pie Tok aju). Jes t to w ino zalicza-
ne do w in białych , ch oæ w
rzeczyw is toZci m a piłk ny burs z-
tynow y k olor. Tym leps ze im dłu-
{ej dojrzew a.
m y zas iark ow aæ, ale nie jes t to
k oniecznoZciä. W lew am y pierw -
s zä porcjł s yropu cuk row ego (je-
{eli w ino m a m ieæ m niejs zä
procentow oZæ cuk ier m o{na do-
daæ w jednej porcji), dodajem y
po{yw k ł, k w as ek , pek topol oraz
pracujäce dro{d{e. JeZli s tos ow a-
liZm y s iark ow anie m iazgi nale{y
przed dodaniem dro{d{y odcze-
k aæ k ilk anaZcie godzin.
Ach ta ró{a
Is tnieje w iele odm ian tej roZliny,
ale s k upim y s ił na dw óch najbar-
dziej popularnych : Ros a rugos a
(ró{a pom ars zczona, in. - fałdzi-
s tolis tna, zdjłcie 3) oraz Ros a ca-
nina (zdjłcie 1 i 2). Ros a rugos a
ow ocuje i dojrzew a w czeZniej
ni{ Ros a canina. O w oce m a
w iłk s ze w iłc s zybciej s ił jä zbie-
ra, w ys tłpuje człs to w du{ych
s k upis k ach , s adzona jak o roZli-
na um acniajäca s k arpy i pobo-
cza dróg, a ponadto - m ajäc
bardziej m iłk k ä s k órk ł - łatw iej
oddaje s ok i m aceruje s ił w nas ta-
w ie. Ros a canina w ys tłpuje naj-
człZciej na łäk ach , przy
Zródpolnych drogach , w pobli{u
i na s k raju las ów . D ojrzew a z
k oCcem w rzeZnia i w paydzierni-
k u w zale{noZci od pogody. O w o-
ce s ä podłu{nego k s ztałtu o
tw ardej s k órce.
Z lew anie i d opraw ianie
Po przerobieniu cuk ru w nas ta-
w ie (cuk rom ierz pow inien w s k a-
zyw aæ od 0 do 4Blg) – nas tłpuje
to po k ilk u lub k ilk unas tu dniach
Poczätek ferm entacji
Z ow oców prak tycznie nie m o{-
na uzys k aæ s ok u dlatego pozos ta-
je nam ferm entacja w m iazdze
od k ilk u dni do k ilk u tygodni.
O w oce D R przepłuk ujem y cie-
płä w odä i w s ypujem y do pojem -
nik a ferm entacyjnego lub z
pow odu brak u tak ow ego bezpo-
Zrednio do butli. M iazgł m o{e-
Z djłcie 2. Ros a canina
Proporcje sk ład nik ów na 10 litrów w ina:
- 2,5 k g ow oców dzik iej ró{y,
- w oda 8-9 litrów (w zale{noZci od iloZci dodanego cuk ru)
- cuk ier w yliczony na po{ädany % przys złego w ina (9 %-1,5k g, 12%-2k g, 17%-2,8k g),
- 4g po{yw k i,
- 5g k w as k u cytrynow ego,
- dro{d{e w inne (uw odnione ak tyw ne lub dobrze pracujäca m atk a dro{d{ow a z dro{d{y na s us zu).
5
430380566.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin