CWICZENIA_Z_EPIDEMIOLOGI_ZMNIEJSZONE.doc

(1834 KB) Pobierz
ĆWICZENIE 1

ĆWICZENIE 1

 

 

Ä    Epidemiologia – nauka o rozpowszechnianiu, czyli o częstości występowania i rozmieszczenia

                                        chorób, inwalidztwa, zgonów i ewentualnych innych zjawisk biologicznych w
                                        populacjach ludzkich oraz o czynnikach wpływających na ich rozmieszczenie
                                        lub warunkujących ich występowanie. Dyscyplina ta ma swój udział w
                                        rozszerzaniu wiedzy medycznej, określając rozmiary problematyki zdrowotnej,
                                        ustalając czynniki etiologiczne oraz służąc ocenie działalności leczniczej           
                                        i profilaktycznej. 

 

 

A         CELE BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH:

 

       zajmują się określeniem częstości występowania chorób i innych zjawisk zdrowotnych w populacji,

       wykrywają przyczyny chorób,

       na ich podstawie opracowuje się działania profilaktyczne.

 

 

A         4 OKRESY EWOLUCJI EPIDEMIOLOGII:

 

1. Przednaukowe rozumienie przyczynowości chorób – starano się wyjaśnić skąd biorą się choroby.

2. Okres rozwoju epidemiologii – era epidemiologii środowiskowej – środowisko przyczyną występowania chorób. Przedstawiciele: Hipokrates, Snow (badanie skąd się wzięła cholera – źródłem zakażenia była skażona woda w studni w Londynie), Jener (przeprowadził badania związane z zaszczepieniem – zastosował szczepionkę przeciwko ospie).

3. Era mikrobiologii – uczeni starali się wyjaśnić co jest przyczyną chorób. Koch (prątki Kocha przy gruźlicy), Pasteur (pracował nad wścieklizną).

4. Współczesne podejście epidemiologiczne – skąd się biorą choroby.

 

 

Ä    Epidemie – wystąpienie zachorowań na daną chorobę, pochodzących z jednego źródła wśród
                         ludności na określonym terenie i w określonym czasie w liczbie wyraźnie większej,
                         niż w poprzednich latach (zwiększona zapadalność), inaczej mówiąc to wzrost liczby
                         zachorowań w porównaniu z okresem poprzednim.

 

 

Ä    Do wystąpienia epidemii potrzebne są czynniki:

 

1.   czynnik gospodarza – stan zdrowia gospodarza jest wynikiem interakcji pomiędzy

                                                  wyposażeniem genetycznym a środowiskiem.

 

A         Uwarunkowania genetyczne:

 

       sprzężone z płcią choroby: hemofilia, daltonizm,

       grupa krwi A – rak żołądka,

       grupa krwi 0 – wrzody dwunastnicy.

 

 

A         Czynniki ryzyka:

 

       picie alkoholu,

       palenie tytoniu,

       niewłaściwa dieta,

       leki antykoncepcyjne,

       hormonalna terapia zastępcza.

 

Ø     Osoby o charakterze wybuchowym częściej chorują na niektóre schorzenia niż te, o charakterze łagodnym.

 

2.   czynniki środowiskowe:

 

A         Środowisko:

       biologiczne,

       fizykochemiczne,

       społeczne.

 

A         Fizykochemiczne:

       czynniki fizyczne (temp. powietrza, ruch powietrza, wilgotność),

       czynniki chemiczne (skład wody, gleby, powietrza),

       czynniki biologiczne (czynniki żywe: bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty).

 

A         Społeczne – wzajemne relacje międzyludzkie:

       mikrośrodowisko – na jednostkę,

       makrośrodowisko – na populację

Oba na siebie oddziaływują.

 

Ø     Najmniejszym środowiskiem jest środowisko rodzinne. Makro – szkoła, państwo, miejsce pracy.

 

 

3.   czynnik chorobotwórczy (etiologiczny):

 

       choroby zakaźne (czynniki chorobotwórcze zaliczane do świata organizmów żywych: grzyby, pasożyty, wirusy, bakterie),

       choroby cywilizacyjne (przeważnie materie nieożywione) wywoływane są przez wiele czynników np.: alkohol, papierosy, nadwaga, otyłość; przyczyną są niewłaściwe zachowania zdrowotne.

 

A         Choroby:

1. choroby cywilizacyjne, związane z rozwojem cywilizacji (krążenia, nowotwory, otyłość, próchnica),

2. choroba zakaźne,

3. choroby nowopojawiające się,

4. bioterroryzm.

 

Ø     Klasyczne – umiemy sobie radzić.

 

Ø     Nowe przyczyny – choroby nowopojawiające się. Czynnik etiologiczny poznajemy na bieżąco. Trudno jest wynaleźć szczepionkę przeciwko (np. Borelioza, AIDS, SARS).

 

 

A         Do wystąpienia epidemii choroby zakaźnej potrzebne są 3 elementy:

       źródło zakażenia,

       drogi szerzenia się zakażenia,

       osobniki podatne na zakażenie.

 

 

ZDROWIE

 

Ä    Rozumienie pojęcia zdrowia:

 

A         Zdrowie – (wg WHO) to pełny dobrostan fizyczny, psychiczny i społeczny, a nie tylko brak
                     choroby, czy niedomagania.

 

A         Zdrowie – stan lub zdolność organizmu ludzkiego do wykonywania odpowiednich czynności w
                     określonych warunkach środowiskowych i genetycznych (definicja z lat 60.).

 

A         Zdrowie – stan swoistej równowagi albo oddziaływania między układem, jaki stanowi organizm
                      człowieka a otaczającym go środowiskiem zewnętrznym, równowagi umożliwiającej
                      trwanie, rozwój i reprodukcję człowieka (definicja z lat 90.).

A         Zdrowie jest wartością i dzięki niej jednostka może spełniać swoje aspiracje.

 

A         Zdrowie jest zasobem, bogactwem, które warunkuje rozwój społeczny, bo zdrowie społeczne tworzy wartościowe dobra kulturowe.

 

A         Zdrowie jest środkiem do codziennego życia, tworząc lepszą jego jakość.

 

 

Ä    Czynniki warunkujące zdrowie człowieka:

 

       biologia człowieka 10-15%,

       środowisko             10-15%,

       styl życia                 50-60% (do 75%),

       opieka medyczna    10-15%.

 

A         Styl życia – składają się na to nasze zachowania:

1.   pozytywne, prozdrowotne:

       unikanie używek,

       umiarkowana aktywność fizyczna,

       prawidłowa dieta.

2.   negatywne, antyzdrowotne:

       palenie tytoniu,

       picie alkoholu,

       zła dieta,

       brak aktywności fizycznej,

       stres,

       narkomania,

       lekomania.

 

Ø     Zachowania pozytywne, negatywne wpływają na zdrowie.

 

A         Aspekty zdrowia:

 

1.      zdrowie fizyczne – prawidłowe funkcjonowanie układów i narządów,

2.      zdrowie psychiczne – zdolność do prawidłowego myślenia, radzenie sobie z lękiem, depresją,

3.      zdrowie społeczne – zdolność utrzymywania prawidłowych relacji międzyludzkich,

4.      zdrowie duchowe – związane z praktykami religijnymi, zasadami moralnymi oraz spokojem wewnętrznym.

 

Ø     Zdrowy – prawidłowe funkcjonowanie tych 4 aspektów, równowaga między nimi zapewnia zdrowie
                   (brak choroby).

 

Ä    CZYNNIKI ZAGRAŻAJĄCE ZDROWIU (wg WHO):

 

1.      jakość żywności – zanieczyszczenia, surowce i poziom wyżywienia populacji,

2.      wykształcenie ludzi – związany z tym poziom wiedzy o zdrowiu, oświata i kultura ludności,

3.      warunki pracy – bezpieczne warunki pracy,

4.      sytuacja na rynku pracy (zapewnienie pracy),

5.      zbiorowe spożycie i oszczędzanie,

6.      warunki transportu towarów i przedmiotów,

7.      warunki komunikacji i łączności,

8.      warunki mieszkaniowe,

9.      higiena otoczenia i osobista,

10.  wypoczynek i rozrywki, rekreacja po pracy, urlopy,

11.  system zabezpieczeń społecznych w razie choroby, inwalidztwa, opieka nad dziećmi i osobami starszymi,

12.  swobody obywatelskie (zapewnienie dobrego samopoczucia, wolności).

Ø     Brakuje skutecznych leków p/ nowotworom, chorobom wirusowym, bakteryjnym.
 

Ø     Brak stabilności środowiska, otoczenia.

 

A         Populacja jest zdrowa, gdy:

 

       świadczy o tym długość średniego przeżycia populacji,

       jest niska wypadkowość,

       są bezpieczne warunki pracy,

       jest niskie spożycie alkoholu i palenia papierosów,

       jest dobry rozwój fizyczny populacji (właściwa waga, wzrost, rozwój morfologiczny),

       są dobre warunki mieszkaniowe.

 

 

A         Długość życia – średnia długość życia w Polsce wydłuża się. Kobiety żyją dłużej – 78 lat.
                                Mężczyźni żyją krócej – 67 – 68 lat. Kraje skandynawskie – żyją najdłużej.

 

Ä    W OCENIE STANU ZDROWIA SĄ 2 RODZAJE MIERNIKÓW:

 

1.   Pozytywne:

 

Ø     Określane są mianem rozwoju i sprawności, dostarczają informacji o adaptacji organizmu do zmieniającego się środowiska. Prawidłowość ich zależy od tego jak działa na nas środowisko.

 

a)      te, które określają rozmiary ciała (waga i wzrost):

       obliczamy BMI – informuje czy jest nadwaga, normowaga, niedowaga, otyłość,

       obwód bicepsa,

       obwód pasa i bioder.

 

b)      te które określają składniki naszego ciała (tkanka tłuszczowa, woda, mięśnie)

 

c)&...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin